Το χρώμα της ασφάλειας

Δεν πάνε λίγα χρόνια όπου ο υφυπουργός Κ. Κιλτίδης συντονίστηκε με τις κυνηγετικές οργανώσεις για τον περιορισμό των ατυχημάτων στα κυνηγοτόπια και έδωσε λύση με την υποχρεωτική χρήση ρούχων πορτοκαλί χρώματος, σε συγκεκριμένα κυνήγια, (λαγος, μπεκατσα, αγριογουρουνο, ορτυκι).
Το κυνήγι είναι πάνω απ΄ όλα διασκέδαση και για να μείνει έτσι, πρέπει ο κάθε κυνηγός να έχει ως προτεραιότητα τόσο τη δική του ασφάλεια όσο και όσων συμμετέχουν στην ομάδα του. Καλός κυνηγός δεν είναι αυτός που φέρνει τα πολλά θηράματα, αλλά εκείνος που είναι απόλυτα ενημερωμένος για τους κανόνες ασφαλείας. Είναι δύσκολο πολλές φορές να ξεχωρίσεις έναν κυνηγό μέσα στο δάσος, όταν φοράει μόνο ρούχα παραλλαγής και γι΄ αυτό συχνά συμβαίνουν ατυχήματα. Η χρήση του γιλέκου είναι απαραίτητη για να μη θρηνούμε θύματα και μόνο από εγκληματική αμέλεια κάποιοι δεν το χρησιμοποιούν.

Πρωταρχικός στόχος όλων είναι η ασφάλεια. Γι΄ αυτό πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί όταν πηγαίνουν στο κυνήγι και, βεβαίως, ένας από τους άγραφους νόμους είναι ότι δεν πηγαίνει ποτέ κανένας μόνος. Πόσες φορές ακούμε την ίδια ιστορία να επαναλαμβάνεται στις ειδήσεις «Νεαρός κυνηγός σκοτώθηκε από τον συγκυνηγο του γιατί τον πέρασε για αγριογούρουνο και του έριξε». Πάμε για κυνήγι για να περάσουμε όμορφα με την παρέα μας και να ξεφύγουμε λίγο από τους έντονους ρυθμούς της πόλης με σκοπό να γυρίσουμε πίσω στις οικογένειες μας σώοι και αβλαβείς.
Στη χώρα με τους περισσότερους κυνηγούς στον κόσμο, τις ΗΠΑ, έχουν επιβάλει τα φωσφορίζοντα πορτοκαλί γιλέκα από το 1979. Πάνω από τις μισές πολιτείες, αυτές που έχουν πυκνή βλάστηση και ανάλογα θηράματα, επιτρέπουν το κυνήγι μόνο με φωτεινά ρούχα για λόγους ασφαλείας.

ασφάλεια