Το χασμουρητό μας είναι… μεταδοτικό στα σκυλιά!

Αυτό αποκάλυψε έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Lund στη Σουηδία, αποδεικνύοντας ότι τα σκυλιά χασμουριούνται «κατ’ εικόνα και ομοίωση» των ιδιοκτητών τους, συμπάσχοντας μαζί τους και αντιγράφοντας πιστά τα ανθρώπινα συναισθήματα. «Το ανθρώπινο χασμουρητό είναι μεταδοτικό στους σκύλους και τις περισσότερες φορές υποδηλώνει μιμητική πράξη, χωρίς να είναι κατά βάση αποτέλεσμα κούρασης, νύστας ή κόπωσης από την πλευρά των τετραπόδων», αναφέρει ο επικεφαλής.
Για να αποδείξουν ότι τα σκυλιά όντως αντιλαμβάνονται την ανθρώπινη συμπεριφορά και τη μιμούνται και ότι το χασμουρητό δεν είναι… απλή σύμπτωση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 35 σκυλιά ηλικίας από 4-18 μηνών. Τα συμπαθή κατοικίδια χασμουριούνταν ακολουθώντας την έκφραση των ιδιοκτητών τους, καταδεικνύοντας πως συμπάσχουν απόλυτα μαζί τους στην κόπωση, παρουσιάζοντας έτσι στους ερευνητές ένα επιπλέον δέσιμο με τον άνθρωπο.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι το χασμουρητό είναι μεταδοτικό στον άνθρωπο, καθώς «είναι ένας τρόπος να δείξουμε σε αυτούς που χασμουριούνται ότι καταλαβαίνουμε πώς αισθάνονται. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα σκυλιά. Το χασμουρητό μας είναι μεταδοτικό και στα σκυλιά όχι επειδή έχουν βαρεθεί ή κουραστεί αλλά επειδή οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με τα συναισθήματά μας και θέλουν να μας το δείξουν», καταλήγει ο επικεφαλής της έρευνας.

Πηγή: 
enstikto.gr