H λαθροθηρία αλλάζει την εξέλιξη των ελεφάντων

H λαθροθηρία αλλάζει την εξέλιξη των ελεφάντων

Το συστηματικό και παράνομο κυνήγι ελεφάντων για τους χαυλιόδοντες τους φαίνεται πως έχει συνέπειες στην εξέλιξη του είδους, όχι μόνο από την πλευρά της μείωσης του πληθυσμού, όσο και στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται πλέον το εν λόγω είδος. <--break->

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Ναυτεμπορική, οι λαθροκυνηγοί που σκοτώνουν ή ακρωτηριάζουν ελέφαντες για τους χαυλιόδοντές τους στη Μοζαμβίκη, προκαλούν εξελικτικές συνέπειες με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα ανάπτυξης ελεφάντων χωρίς χαυλιόδοντες. Ιστορικά, μόνο το 2 έως 4% των θηλυκών αφρικανικών ελεφάντων δεν είχε φυσικά χαυλιόδοντες, αλλά τώρα σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν αναπτύσσει χαυλιόδοντες. Αυτό αποκαλύπτουν τα ευρήματα της ακόμη αδημοσίευτης έρευνας από τη Τζόις Πουλ, ειδική συμπεριφοράς ελεφάντων, που όμως παρουσίασε την έρευνά της στο National Geographic.

Η Πουλ δήλωσε στο National Geographic ότι «όταν υπάρχει μεγάλη πίεση από λαθροθηρία σε έναν πληθυσμό, τότε οι κυνηγοί αρχίζουν να εστιάζουν και στα πιο ηλικιωμένα θηλυκά». Με την πάροδο του χρόνου ο ηλικιωμένος πληθυσμός άρχισε να εμφανίζει αυτό το σημαντικά υψηλότερο ποσοστό στα θηλυκά χωρίς χαυλιόδοντες. Άλλοι ερευνητές επιβεβαίωσαν το φαινόμενο εκτός της Μοζαμβίκης. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, σύμφωνα με το National Geographic, το 98% των σχεδόν 200 θηλυκών ελεφάντων στο Εθνικό Πάρκο Ελεφάντων Άντο της Νότιας Αφρικής δεν είχε χαυλιόδοντες. Το φαινόμενο αποτελεί τόσο μία ακόμα απόδειξη της σκληρότητας της λαθροθηρίας, όσο κι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η πίεση σε ένα οικοσύστημα μπορεί να οδηγήσει σε απίστευτες εξελικτικές προσαρμογές, με ταχύτητα ρεκόρ στην εξελικτική κλίμακα.

Λαθροθηρία
Πηγή: 
naftemporiki.gr