H ΚΟΜΑΘ για τη χρήση του όρου "κυνηγετικό όπλο"

H ΚΟΜΑΘ για τη χρήση του όρου "κυνηγετικό όπλο"

Στη χώρα μας ο Ν. 2168/93 περί όπλων και εκρηκτικών, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει από το Ν. 3944/2011 ορίζει ως κυνηγετικό όπλο κάθε πυροβόλο όπλο μιας βολής, δίκκανο, επαναληπτικό ή ημιαυτόματο, με μη πτυσσόμενο κοντάκι, το οποίο έχει το εσωτερικό της κάννης λείο, το συνολικό του μήκος υπερβαίνει το ένα μέτρο και η κάννη του έχει μήκος τουλάχιστον 50 εκ. Δεν δύναται δε να έχει χωρητικότητα πέραν των τριών φυσιγγίων.

Ο ίδιος νόμος ορίζει ότι τα όπλα αυτά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για κυνήγι και εξάσκηση στη σκοποβολή, αποκλειομένης κάθε άλλης χρήσης. Όμως στη συνέχεια ο ίδιος νόμος δίνει το δικαίωμα κατοχής τους σε κάθε Έλληνα πολίτη ο οποίος είναι ψυχικά υγιής και έχει καθαρό ποινικό μητρώο, χωρίς να είναι κάτοχος άδειας θήρας ή δελτίου φιλάθλου σκοπευτού. Παραδόξως δε, η άδεια οπλοκατοχής προαπαιτείται για την έκδοση άδειας θήρας, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο νόμο.

Εξαιτίας αυτού του νομικού πλαισίου στην πράξη τα τελευταία χρόνια συμβαίνουν τα εξής:
– Πολλοί φοβικοί πολίτες κατέχουν νόμιμα «κυνηγετικά όπλα» για προστασία των εαυτών τους και των περιουσιών τους από επίδοξους κακοποιούς και ληστές.
– Επίσης πολλοί άνθρωποι της υπαίθρου (κτηνοτρόφοι, αγρότες, κ.α.) κατέχουν τέτοια όπλα νόμιμα για την προστασία των περιουσιών τους από διάφορους κινδύνους όπως π.χ. οι άρπαγες (λύκοι, αλεπούδες, κ.α.).

Πολλοί λοιπόν πολίτες κατέχουν νόμιμα «κυνηγετικά όπλα» χωρίς να είναι κυνηγοί, με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται χρήσεις που δεν προβλέπονται από το νόμο. Παρ’ όλα ταύτα όμως αυτή είναι η πραγματικότητα.

Κάθε «παράνομη πράξη ή έγκλημα» που συντελείται με «κυνηγετικό όπλο» δεν βρίσκεται υποχρεωτικά σε χέρια κυνηγού.Με βάση τα παραπάνω και επειδή η έννοια «κυνηγετικό όπλο» μονίμως συγχέεται με το χρήστη κυνηγό, χωρίς να είναι υπαίτιος αυτός για πολλές έκνομες πράξεις η ΚΟΜΑΘ τονίζει ότι ο σωστός όρος, και σύμφωνα πάντα με το νόμο, είναι πυροβόλο όπλο.

κυνηγετικό όπλο
ΚΟΜΑΘ
ΣΤ' ΚΟΜΑΘ
Πυροβόλο όπλο
Πηγή: 
ΣΤ ΚΟΜΑΘ