Γενική συνέλευση Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος

Γράφει ο Κωνσταντίνος Καλφόπουλος, εκτροφέας, εκπαιδευτής.

Ένας χρόνος πέρασε από την τελευταία γενική συνέλευση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδας πασχίζει, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες της χώρας να διατηρήσει την οργάνωση της συστηματικής κυνοφιλίας, που τα τελευταία χρόνια βάλετε εκτός από την οικονομική δυσχέρεια και από μια νέα «μόδα» που το μότο της είναι: «Άσε το καθαρόαιμο και υιοθέτησε ένα ημίαιμο». Σαφώς και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ημίαιμα και όλα σκυλάκια του Θεού είναι, αλλά και από την άλλη η επιβολή κάποιων σωματείων να προβάλλουν ότι όλοι αυτοί που κάνουν καθαρόαιμη εκτροφή είναι σκυλέμποροι, υποδηλώνει αφενός έναν σκοταδισμό αλλά αφετέρου παρακινεί και τον κάθε ιδιοκτήτη σκύλου να αναρωτηθεί εάν κρύβονται συμφέροντα.

Για την χρονιά 2014 ο ΚΟΕ κατάφερε για 2η φορά να διοργανώσει 3 βραδινές διεθνείς εκθέσεις, ένα πολύ μεγάλο InternationalDogFestival τον Οκτώβριο, όπου εκεί ο Κυνολογικός Όμιλος γιόρτασε τα 30 χρόνια από την ίδρυση του. Δεν παρέμεινε στο κομμάτι των εκθέσεων αλλά προχώρησε και στην εργασία με το Κύπελλο Ελλάδας Ηπειρωτικών και Αγγλικών Φυλών, το Κύπελλο Ελλάδας Εργασίας ΚΟΕ 2015.

Ας πάμε και λίγο στα στατιστικά για να δούμε πως κινείται η ελληνική κυνοφιλία σήμερα. Για το γράφον, η σύγκριση θα γίνει με το τι συνέβαινε πριν και μετά την οικονομική κρίση. Από το 2005 έως το 2008 είχαμε μια σταδιακή αύξηση, που ξεκίνησε από 5.000 κουτάβια το χρόνο και φτάσαμε αισίως το 2009 τα 10.000 κουτάβια. Μετά από ένα τριετή σερί με 10.000 κουτάβια, το 2012 υπάρχει ένα κυνοφιλικό σοκ με 6.752 κουτάβια, μια μείωση δηλαδή 33% ως προς το 2011, ενώ το 2014 η χρονιά καταγράφει 7.450 κουτάβια μια μείωση 0,43% ως προς το 2013.

Στις δεκαπέντε πολυπληθέστερες φυλές για άλλη μια φορά τα σκήπτρα κρατά η ομάδα 7 και ο κυνηγετικός σκύλος, όπως άλλωστε γίνεται τα τελευταία χρόνια. Στα 15, λοιπόν, δημοφιλέστερα σκυλιά το 50% είναι κυνηγετικά ενώ το άλλο 50% είναι από τις άλλες φυλές όλων των κατηγοριών και ομάδων.

Στην πρώτη θέση βρίσκονται τα Αγγλικά Σέττερ, που από το 2005 καταγράφουν συνέχεια ανοδική πορεία με περίπου 1.500 σκυλιά, φτάνουν το 2011 τα 2.531 κουτάβια αλλά την επόμενη χρονιά ένα σοκ δημιουργείται στη φυλή και φτάνουν τα 1.588. Η τελευταία μέτρηση σήμερα, χαμηλότερη από το 2012, είναι στα 1.385 κουτάβια.

Ο επόμενος σκύλος στα 15 πρώτα σκυλιά είναι πάλι κυνηγετικός. Το Πόιντερ με συνεχόμενη ανοδική πορεία από το 2005, κοντά στα 1.300 σκυλιά, με ανοδική πορεία το 2004 στα 2.034, με πτώση το 2010 στα 1.783 και φτάνουμε στο 2012 με 1.000 κουτάβια εκείνη την χρονιά. Για το 2014 δυστυχώς η φυλή ακόμα πιο χαμηλά με 912 κουτάβια.

Στην πέμπτη θέση πάλι ένας κυνηγετικός σκύλος, το Επανιέλ Μπρετόν που ξεκίνησε από το 2007 να έχει 168 κουτάβια τη χρονιά, με το ζενίθ του το 2011 να φτάνει τα 541 και από εκεί και πέρα έως το 2014 με σταδιακή πτώση που έφτασε τα 309 κουτάβια.

Έτσι συνεχίζονται στην 6η θέση ο Ελληνικός Ιχνηλάτης με τις ίδιες περίπου αριθμητικές ανόδους και καθόδους με τις προηγούμενες φυλές. Δυστυχώς και αυτοί κατέγραψαν για την χρονιά 2014 χαμηλότερο ποσοστό κουταβιών από την προηγούμενη χρονιά.

Στην 8η θέση το Κούρτσχααρ και αυτό με πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια να φτάνει στα 207 κουτάβια για το 2014.

Το Μπιγκλ στη 12 θέση με φοβερές διακυμάνσεις και άνοδο το 2014 σε σχέση με το 2013.

Στα κυνολογικά θέματα το μεγάλο γεγονός το οποίο απέσπασε το χειροκρότημα της γενικής συνέλευσης ήταν ότι στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πόιντερ – Σέττερ 2014, αναπληρωματικός Πρωταθλητής Ευρώπης Μεγάλης Έρευνας ήταν ο σκύλος ελληνικής εκτροφής PsiharisVentusTuko, ιδιοκτησίας κ.κ. Ψυχάρη & Αβραμίδη με κυναγωγό τον κ. Αποστολάκο.

Υπήρξαν και άλλα κυνοφιλικά θέματα που συζητήθηκαν στη Γενική Συνέλευση του ΚΟΕ, όπως τι εργασίες οφείλουν να κάνουν οι Τοπικοί Όμιλοι. Επίσης ένα μεγάλο θέμα που απασχόλησε τη συνέλευση ήταν το θέμα των Microchip στα κουτάβια. Όλα τα κουτάβια πλέον πρέπει να καταγράφονται με τον αριθμό του Microchip.

Δυστυχώς υπήρξαν και πολλά άλλα θέματα, τα οποία όμως δεν πρόλαβε η Γενική Συνέλευση να τα συζητήσει και να τα ψηφίσει, όπως οι Κανονισμοί των Εκθέσεων, συστήματα βαθμολόγησης σκύλων, τίτλοι που θα αποδίδονται στους σκύλους εργασίας και μορφολογίας και νέες προτάσεις για αλλαγές στο σύστημα ανάδειξη κριτών μορφολογίας και εργασίας.

Βεβαίως και ζητήσαμε από μέλη της Διοίκησης του ΚΟΕ να μας εξηγήσουν τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση και μας ενημέρωσαν ότι μέχρι κάτι άλλο ν΄αλλάξει ισχύει ο παλιός εσωτερικός κανονισμός, και δεν σταματάει η ροή των εργασιών και των στόχων που έχει θέσει ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδας.

Κλείνοντας το σχόλιο του γράφων είναι ότι κατά γενική ομολογία οι εκτροφείς και το σύστημα θα περίμεναν να υπάρχει μεγαλύτερη πτώση στα κυνοφιλικά δρώμενα και στις γέννες της ελληνικής εκτροφής καθαρόαιμων σκύλων. Όμως για άλλη μια φορά η ιστορία βγαίνει αληθινή και μας διδάσκει ότι χώρες με οικονομικές δυσκολίες αντί να υπάρχει πτώση της κυνοφιλικής δραστηριότητας υπάρχει ανάπτυξη. Ο λόγος δεν είναι πάντα πονηρός. Ο σκύλος, τα κουτάβια και η ενασχόληση γενικότερα με αυτό το αντικείμενο είναι μια όμορφη ενασχόληση, που δημιουργεί όμορφα αισθήματα. Πολλές φορές η οικονομική ύφεση έφερε στις κοινωνίες μια ριζική αλλαγή που μέσα από αυτή εκφράζονταν πολλά συναισθήματα και ευαισθησίες. Μέσα σε αυτές είναι η ζωοφιλία και η κυνοφιλία ως διέξοδος από τα κοινωνικά προβλήματα. Αν, λοιπόν, ο σκύλος είναι «φάρμακο» για τον άνθρωπο, μακάρι να δούμε στον ελληνικό χώρο περισσότερη άνθιση της ελληνικής εκτροφής, βασισμένη πάντα σε όρια και πλαίσια. 

Κώστας Καλφόπουλος
κυνολογικός όμιλος ελλάδας
Σκυλιά