Το φύσημα στην καρδιά ενός σκύλου

Επιμέλεια άρθρου: Παπαϊωάννου Κατερίνα –κτηνίατρος/οφθαλμίατρος ζώων, Παπαϊωάννου Παναγιώτης-κτηνίατρος

Το φύσημα στην καρδιά ενός σκύλου δεν είναι ασθένεια, ούτε αποτελεί διαγνωστικό εύρημα για κάποια επακριβώς πάθηση ή δυσλειτουργία. Είναι απλά ένα ακουστικό σήμα, κάποιος ασυνήθιστος ήχος ο οποίος ακούγεται κατά την ακρόαση της καρδιάς.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΗΜΑ. Για να γίνει κατανοητό τι ακριβώς είναι το φύσημα της καρδιάς, θα πρέπει να έχουμε κάποια γνώση πως ακριβώς λειτουργεί η καρδιά. Η καρδιά διαιρείται σε τέσσερα διαμερίσματα. Δύο αριστερά και δύο δεξιά. Το αίμα φεύγει από τη δεξιά μεριά της καρδίας στους πνεύμονες για να οξυγονωθεί. Από εκεί επιστρέφει οξυγονωμένο στην αριστερή μεριά της καρδιάς και αποστέλλεται μέσω των αρτηριών σε όλο το υπόλοιπο σώμα. Στη συνέχεια επιστρέφει στη δεξιά μεριά της καρδιάς μέσω των φλεβών και ξανά πάλι στους πνεύμονες για οξυγόνωση, και έτσι συμπληρώνεται ο κύκλος.

Το φύσημα λοιπόν, πιθανόν να ακούγεται καθώς το αίμα περνά με ορμή και πίεση μέσα από τα διαμερίσματα και τις βαλβίδες της καρδιάς. Κάποτε το φύσημα είναι τόσο αδύνατο που εύκολα μπορεί να διαφύγει της προσοχής του κτηνίατρου, κυρίως σε περιπτώσεις που το ζώο είναι άγριο, φοβισμένο, ανήσυχο κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Τα φυσήματα πρέπει αρχικά να ξεχωρίσουμε το κατά πόσο είναι παθολογικά ή όχι. Με την ακρόαση της καρδιάς συνήθως μπορούμε να διακρίνουμε την ένταση του, τον εντοπισμό, τη σχέση του με την όλη λειτουργικότητα της καρδιάς και τέλος το συσχετισμό του με την ταυτόχρονη ύπαρξη άλλων παθολογικών καταστάσεων. Τα καρδιακά φυσήματα όταν οφείλονται στην κυκλοφορία του αίματος είναι στο σύνολο τους αθώα, ενώ αυτά που οφείλονται σε ανατομικές ανωμαλίες των δομών της καρδίας, έχουν άμεση σχέση με την παθολογία της καρδιάς. Οι πιο συχνοί τύποι παθολογικών καρδιακών φυσημάτων οφείλονται στη λανθασμένη κατασκευή της καρδιάς, είτε σαν τρύπες μέσα στην καρδιά (πχ. μεσοκολπική επικοινωνία), είτε σαν στένωση των βαλβίδων (πνευμονική στένωσης και στένωσης της αορτής).

Τα καρδιακά φυσήματα επίσης είναι δυνατόν να προκληθούν και από διάφορες καταστάσεις στις οποίες όμως οι δομές της καρδίας είναι φυσιολογικές (αναιμία, εγκυμοσύνη, προβλήματα με τον θυρεοειδή αδένα, κ.α.). Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ζώων έχουν τη λανθασμένη εντύπωση πως όλα τα καρδιακά φυσήματα είναι σοβαρά. Αυτό είναι λάθος και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να γίνει ξεκάθαρο, τι είδους φύσημα έχει το κατοικίδιο τους και αν πράγματι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Η καλή ακρόαση του ζώου, η λήψη ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ), η ακτινογράφηση της καρδιάς και ο έλεγχός της με υπέρηχο, μας βοηθούν στη διεξαγωγή μιας διάγνωσης απόλυτα σίγουρης.

καρδιά
Σκύλος
φύσημα
Πηγή: 
www.vets.com.gr