Φονικός ιός απειλεί τα κουνέλια και τους λαγούς στις ΗΠΑ

Φονικός ιός απειλεί τα κουνέλια και τους λαγούς στις ΗΠΑ

Δεν είναι ο κορωνοϊός ο μόνος φονικός ιός εκεί έξω, καθώς τα στοιχεία των επιστημόνων στις ΗΠΑ δείχνουν ότι ένας μεγάλος πληθυσμός κουνελιών απειλείται από ένα πολύ επικίνδυνο στέλεχος. 

Πρόκειται για τον ιό που προκαλεί την θανατηφόρα ασθένεια ακατάσχετης αιμορραγίας, η οποία αυτή τη στιγμή απειλεί μεγάλους πληθυσμούς κουνελιών στις Δυτικές ΗΠΑ, μέχρι και την Καλιφόρνια. Το κακό  είναι ότι μπορεί να διαδοθεί σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να ανιχνευθεί εγκαίρως, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός που την προκαλεί έχει την ικανότητα μετάδοσης από το ένα είδος κουνελιού στο άλλο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι εκτός από τα κουνέλια, ο ιός αυτός μπορεί να μεταδοθεί και στους λαγούς. 

Δεν είναι κορωνοϊός, ενώ ο άνθρωπος δεν κινδυνεύει να μολυνθεί. Πολλές φορές δεν μπορεί να ανιχνευθεί ο ιός, παρά μόνο αφότου έχει ήδη πεθάνει ο φορέας ενώ προκαλεί πρήξιμο και αιμορραγία στα εσωτερικά όργανα του φορέα. Ο ιός αυτός έχει ανιχνευθεί τόσο στα οικόσιτα κουνέλια, όσο και στο αγριοκούνελο. Μία από τις ανησυχίες των επιστημόνων είναι το πόσο μπορούν να επηρεαστούν τα οικοσυστήματα από τις συνέπειες του ιού, ο οποίος είναι σχετικά νέος και δεν φαίνεται να υπάρχουν ικανοποιητικά δεδομένα για αυτόν. 

 

Κουνέλι
Αγριοκούνελος
Λαγός
Πηγή: 
cnn.com