Ευεργετικές επιδράσεις από το τσάι Ολύμπου

Ευεργετικές επιδράσεις από το τσάι Ολύμπου

Πολλά φαίνεται πως είναι τα οφέλη από την καθημερινή κατανάλωση Τσαγιού Ολύμπου, το οποίο θεωρείται από την αρχαιότητα ως ένα στοιχείο της διατροφής που προσφέρει υγεία και ευεξία. 

Το Τσάι Ολύμπου (Sideritis scardica) έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρι­κή για τη θεραπεία πλειάδας παθήσεων. Σήμερα το Τσάι Ολύμπου, ο Sideritis scardica, έχει παρουσία σε μελέτες που εκπονήθηκαν, οι ευεργετικές επιδράσεις του Τσαγιού του Ολύμπου αναφέρονται σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, βιβλία και ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, όπως το Scopus, Pubmed, Web of Science, καθώς και σε βιβλία. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι στις μέρες μας όλο και περισσότερο χρησιμοποιούνται διάφορα φαρμακευτικά αυτά, όπως βέβαια και το Τσάι Ολύμπου, ως μία μορφή προληπτικής θεραπείας. Αυτές οι παραδοσιακές του χρήσεις στις μέρες μας επιβεβαιώνονται πλέον και επιστημονικά.

Για τη σω­στή χρήση του Sideritis scardica ως ενός τεκμηριωμένου φαρμακευτικού φυτού, χρειάζονται κλινικές δοκιμές. Έτσι το γευστικό και υγιεινό ρόφημα εκτός από τις προαναφερ­θείσες ευεργετικές του επιδράσεις μπαίνει στο μικροσκόπιο των ερευνητών και μελετάται για τις επιδράσεις που αυτό έχει στην καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ, στην αντιμετώπιση νευροψυχιατρικών διαταραχών όπως διαταραχές άγχους, μείζονα κατάθλιψη. διαταραχή ελλείμ­ματος προσοχής – υπερκινητικότητας. νοητική έκπτωση ή νευροεκφυλιστικών ασθενειών κλπ. Μπορεί επίσης να συ­νεισφέρει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, καθώς προστατεύει την απώλεια της οστικής πυκνότητας και ενισχύει τη μηχανική αντοχή των οστών. Η κατανάλωση του βοηθά στη μείωση της θνησιμότητας από την στεφανιαία νόσο και στη μείωση της συχνότητας των καρδιακών προσβολών.

Η ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση δρα ως αναστολέας της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Χρησιμοποιείται επίσης για την πρόληψη της αναιμίας διότι περιέχει Fe. Τέ­λος, το φυτικό εκχύλισμα Τσάι Ολύμπου, σε αντίθεση με το κλασσικό Αγγλικό τσάι, καθώς δεν περιέχει καφεΐνη, μπο­ρεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή ακόμη και το βρά­δυ πριν τον ύπνο και βέβαια μπορεί και να χρησιμοποιηθεί στα θεραπευτικά σχήματα της εναλλακτικής θεραπευτικής. Επιπλέον, οι ευεργετικές του ιδιότητες βρίσκουν χρήση και στη βιομηχανία της ομορφιάς αφού χρησιμοποιείται σε διά­φορα καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης, όπως κρέμες κατά της αντιγήρανσης (οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες), σαμπουάν και μάσκες για βαμμένα μαλλιά (τα προστατεύουν από το ξεθώριασμα) κλπ με εκχύλισμα Sideritis, που βοηθά να κρατήσει το δέρμα υγιές, νέο και όμορφο. 

Τσάι
Τσάι Ολύμπου
Πηγή: 
www.doxas-spices.gr