Εντοπισμός ραδιενέργειας στα αγριογούρουνα της Βοημίας

Εντοπισμός ραδιενέργειας στα αγριογούρουνα της Βοημίας

Σε πολλά από τα αγριογούρουνα που μπορεί να κυνηγήσει κανείς στην περιοχής της Βοημίας στην Τσεχία, αλλά και σε πληθυσμούς που συναντά κανείς σε Αυστρία και Γερμανία, εντοπίζεται μεγάλη συγκέντρωση σε Καίσιο-137 που είναι ραδιενεργό. 

Ο λόγος που φαίνεται να συμβαίνει αυτό είναι επειδή τα αγριογούρουνα στις περιοχές αυτές καταναλώνουν ψευδόυδνες, ένα είδος μανιταριού που αναπτύσσεται υπογείως και αφθονεί στον Βοημικό Δρυμό. Στα μανιτάρια εντοπίζονται υψηλά επίπεδα του ραδιενεργού ισοτόπου καίσιο-137, το οποίο εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα πριν από τρεις δεκαετίες από το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ.

Τα αγριογούρουνα τρώνε τα ραδιενεργά μανιτάρια και απορροφούν καίσιο-137, είπε στο πρακτορείο Reuters ο Γίρι Ντράπαλ της κρατικής κτηνιατρικής υπηρεσίας. «Κατά κάποιο τρόπο, είναι εποχικό πρόβλημα» διευκρίνισε. Το πρόβλημα μπορεί να είναι εποχικό, θα κρατήσει όμως πολλά χρόνια, δεδομένου ότι ο χρόνος ημιζωής του καισίου-137 φτάνει τις τρεις δεκαετίες. Η κατάσταση θα μπορούσε να μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με κρέας αγριογούρουνου, που είναι πολύ δημοφιλές στην Τσεχία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το in.gr, από τα 614 ζώα που εξετάστηκαν στο διάστημα 2014-16 σχεδόν τα μισά (ποσοστό 47%) διαπιστώθηκε ότι ξεπερνούσαν τα όρια. Σύμφωνα με τον Ντράπαλ, πάντως, ακόμη και το κρέας ραδιενεργών ζώων θα αποτελούσε κίνδυνο για την υγεία μόνο αν καταναλωνόταν σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Θα πρέπει δηλαδή να τρώει κανείς αγριογούρουνο πολλές φορές την  εβδομάδα, για τουλάχιστον δύο μήνες, πριν εμφανίσει συμπτώματα. 

Τσερνόμπιλ
Ραδιενεργά αγριογούρουνα
Ραδιενέργεια
Τσεχία
Βοημία
Πηγή: 
in.gr
Θήραμα: