Ένα σοβαρό πρόβλημα στα σκυλιά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ:ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ- ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ // ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

Ένα σοβαρό πρόβλημα, είναι η φλεγμονή του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου. Η φλεγμονή αυτή μπορεί να είναι περιορισμένη ή διάχυτη, ενώ η συχνότητα εμφάνισης της είναι μεγαλύτερη στα σκυλιά.

ΦΥΛΕΣ ΜΕ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ: Οι σκύλοι που έχουν τάση να εμφανίζουν ωτίτιδες συνήθως είναι α) Αυτοί με γενετική προδιάθεση και ακανόνιστο σχήμα του έξω ακουστικού πόρου, όπως τα κινέζικα Σαρ-Πέι, τα Τσόου-Τσόου και τα αγγλικά Μπουλντόγκ. β) Οι φυλές με τρίχες στα αφτιά όπως τα Πουντλς και τα Τερριέ. γ)Τα σκυλιά που έχουν κρεμασμένα τα πτερύγια των αφτιών, όπως τα Κόκερ σπάνιελ και τα Σπρίνκερ σπάνιελ. δ) Τα ζώα που ζουν έξω και είναι συνεχώς εκτεθειμένα σε υγρασία, νερό, ξένα σώματα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα κυνηγόσκυλα.

Οι ωτίτιδες εμφανίζουν έξαρση σε περιβάλλον υγρό, κατά τους θερινούς μήνες και σε εποχές με αυξημένη συχνότητα ιώσεων.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΩΤΙΤΙΔΑΣ ΣΕ ΖΩΑ: 1.-Δυσοσμία μερικές φορές ανυπόφορη. 2.-Ξύσιμο και τρίψιμο των αφτιών και του κεφαλιού. 3.-Παχύρευστο έκκριμα από τα αφτιά. 4.-Ερυθρότητα και πρήξιμο του πτερυγίου του τοιχώματος του έξω ακουστικού πόρου. 5.-Τίναγμα του κεφαλιού ή κλίση προς μία πλευρά. 6.-Πόνος γύρω από τα αφτιά που συχνά εκδηλώνεται με κλάμα. 7.-Μεταβολές στην συμπεριφορά του ζώου με αδικαιολόγητη ενόχληση, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, απομόνωση. 8.-Βαρηκοϊα.  

ΑΙΤΙΕΣ ΩΤΙΤΙΔΑΣ ΣΕ ΖΩΑ: Η ωτίτιδα είναι μία νοσολογική κατάσταση πολυπαραγοντικής αιτιολογίας. 1.-Αλλεργικές καταστάσεις (ατοπία, τροφική αλλεργία, δερματίτιδα από ψύλλους). 2.-Παρασιτώσεις (οtodectescynotis, notoedrescati, demodex). 3.-Μικροοργανισμοί (Βακτήρια: στρεπτόκοκκος, σταφυλόκοκκος, πυοκυανικό.  Μύκητες: aspergillus, candida). 4.-Ξένα σώματα (άγανα) – Τραυματισμοί. 5.-Ορμονικές μεταβολές (υποθυρεοειδισμός). 6.-Κληρονομικότητα, ανοσολογικές καταστάσεις, όγκοι. 7.-Επίμονο και λανθασμένος τρόπος καθαρίσματος του αφτιού. 8.-Διαταραχές κερατινοποίησης που οφείλονται σε συστηματικές νόσους. Όλες αυτές οι αιτίες οδηγούν τελικά στην εγκατάσταση της έξω ωτίτιδας. Για την χρονιότητα της νόσου υπεύθυνη είναι η μέση ωτίτιδα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΤΙΤΙΔΑΣ ΣΕ ΖΩΑ: Η θεραπεία της ωτίτιδας αποφασίζεται μόνο από τον κτηνίατρο και είναι ανάλογη της αιτίας που την προκαλεί. Για πλήρη και αξιόπιστη θεραπευτική αγωγή, ο κτηνίατρος μετά από την γενική εξέταση του ζώου, αλλά και την ειδική στο αφτί(ωτοσκόπιση), θα αποφασίσει εάν χρειάζεται μικροσκοπική εξέταση, καλλιέργεια ωτικού υλικού, αντιβιόγραμμα, ακτινογραφία, βιοψία.

Απαγορεύεται να καθαρίζεται το αφτί του ζώου σας με μπατονέτες, ο κίνδυνος να προκληθούν βλάβες είναι πολύ μεγάλος. Ο μόνος αρμόδιος για τον καθαρισμό των αφτιών του ζώου σας είναι ο κτηνίατρος.

Kαθαρισμός αφτιών και τρόπος καθαρισμού αφτιών. Ο σωστός καθαρισμός των αφτιών μπορεί να αποτρέψει την ωτίτιδα. Ελέγχετε τα αφτιά του σκύλου σας σε εβδομαδιαία βάση. Η καθαριότητα και η υγιεινή αποτελούν απαραίτητα μέτρα πρόληψης. Η ανατομική, το σχήμα του έξω ακουστικού πόρου, το σχήμα και η θέση του πτερυγίου καθώς και η πυκνότητα του τριχώματος των αγαπημένων σας κατοικιδίων τα κάνει επιρρεπή σε προβλήματα ωτίτιδας. Ο καθαρισμός των αφτιών και η επαρκής κυκλοφορία αέρα στην περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντικά στα ζώα και ιδιαίτερα σε σκύλους με πεσμένα αφτιά.

Για τον σωστό καθαρισμό του αφτιού γεμίστε τον έξω ακουστικό πόρο με ένα καθαριστικό διάλυμα. Κάντε απαλό μασάζ στη βάση του αφτιού για 20-30 δευτερόλεπτα ώστε να μαλακώσουν και να απομακρυνθούν τα υπολείμματα κυψελίδας και ρύπων ευκολότερα.

Το "ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ" ιδρύθηκε το 1982 με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών για τα κατοικίδια ζώα. Διαθέτει δύο σύγχρονα ιατρεία, ένα στο κέντρο της Αθήνας και ένα στην Αργυρούπολη,  και ένα άριστα εξοπλισμένο  νοσοκομείο για να αντιμετωπιστούν όλα τα είδη των προβλημάτων υγείας των ζώων. Ακόμη, στις καταπράσινες εγκαταστάσεις 16 στρεμμάτων του «ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ» ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ στο Μαρκόπουλο Μεσογείων λειτουργεί ένα οργανωμένο ξενοδοχείο μικρών ζώων όπου μπορείτε να εμπιστευθείτε άφοβα τη φύλαξη του κυνηγόσκυλου σας. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

ωτίτιδα
Σκυλιά
υγεία
Πηγή: 
www.vets.com.gr