Εν αναμονή της νέας Ρυθμιστικής...

Εν αναμονή της νέας Ρυθμιστικής...

Εν αναμονή των ανακοινώσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την νέα Ρυθμιστική, βρίσκονται και οι κυνηγοί της Ζακύνθου εκφράζοντας μέσω του Συλλόγου τους μια αυξημένη επιφυλακτικότητα για τις προθέσεις της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου ως προς τον περιορισμό της χρονικής περιόδου αλλά και των θηραμάτων.

Θυμίζουμε πως η διαδικασία του Εθνικού Διαλόγου για το Κυνήγι, που ξεκίνησε στις 10 Μαρτίου με πρωτοβουλία του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, ολοκληρώθηκε στις 22 Μαΐου 2016, με την υποβολή προτάσεων, ενώ πριν λίγα 24ωρα, ο αν. Υπουργός αποφάσισε την συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας, που θα αξιολογήσει τις προτάσεις αυτές.

Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν στελέχη του Υπουργείου όπως δασολόγοι, περιβαντολόγοι και γεωτεχνικοί και έργο της είναι όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο,

α. Η σταχυολόγηση και κωδικοποίηση όλων των απόψεων που κατατέθηκαν στον Εθνικό Διάλογο για το Κυνήγι όπως αυτές αναρτήθηκαν στην σχετική ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ ανά κατηγορία και θεματική ενότητα, καθώς και τα αντίστοιχα ερωτήματα που τέθηκαν προς δημόσια συζήτηση.

β. Συγκέντρωση σε βάση δεδομένων όλων των προσφάτων επιστημονικών δημοσιεύσεων και μελετών ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας που αφορούν τα είδη της ελληνικής πανίδας που σχετίζονται με την θήρα.

γ. Αξιολόγηση της κείμενης νομοθεσίας, εντοπισμός πιθανών προβληματικών σημείων ή νομοθετικών κενών αυτής στη βάση των σύγχρονων αναγκών αειφορικής διαχείρισης των θηραματικών πληθυσμών καθώς και της υπηρεσιακής εμπειρίας εφαρμογής της, στην καθημερινή δασική πράξη.

δ. Διατύπωση σχετικών προτάσεων και ιεράρχηση τους με βάση τα κενά γνώσης που υπάρχουν όσο και τον χρονικό ορίζοντα για την ευρεία δημόσια διαβούλευση πιθανών προτεινόμενων αλλαγών.

Σημειώνεται πως, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τον Εθνικό Διάλογο για τη Θήρα, καταγγέλλοντάς τον ως «Αποτυχημένο, Απαράδεκτο και Προσχηματικό και σε μια σκληρή ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα, έκαναν λόγο για άρνηση ή η εσκεμμένη αποφυγή από τον κ. Υπουργό Αναπληρωτή να καθορίσει επακριβώς ποιες είναι οι επιθυμητές αλλαγές, για απόκρυψη ή η μη αποστολή από το Υπουργείο των επίσημων στοιχείων που διαθέτει προς τους συμμετέχοντες, αλλά και απελπιστικά σύντομος χρόνος διεξαγωγής ενός Διαλόγου εφ’ όλης της ύλης.

Με επίκεντρο και την αγωνία για την νέα Ρυθμιστική αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του Κυνηγετικού Συλλόγου Ζακύνθου αυτή την Κυριακή, όπου μεταξύ άλλων θα τεθούν προς έγκριση ο προϋπολογισμός για το 2016 αλλά και ο απολογισμός για το 2015.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ζακύνθου Σπ. Κωστής ανέφερε πως η προηγούμενη κυνηγετική περίοδος εξελίχθηκε ομαλά και πως λόγω αύξησης του αριθμού των αδειών τα έσοδα για το 2016 αναμένεται να είναι ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με το 2015.

Κατά τη Γενική Συνέλευση θα συζητηθούν οι ανταποδοτικές δράσεις του Συλλόγου για την αξιοποίηση των χρημάτων αυτών.

Νέα Ρυθμιστική
Ρυθμιστική θήρας
Κυνηγετικός Σύλλογος Ζακύνθου
Πηγή: 
ermisnews.gr