21/09/2015
Επιμέλεια άρθρου: Παναγιώτης Παπαϊωάννου-κτηνίατρος
Η λέξη έκζεμα προέρχεται από την λέξη εκ-ζέω, δηλαδή εκ-βράζω, που περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση του δέρματος, όταν αυτό παρουσιάζει έκζεμα.
Με τον όρο έκζεμα εννοούμε μια αντίδραση διάφορων τύπων φλεγμονώδους δερματίτιδας και μπορεί να προέλθει από πολλές αιτίες. Κυριότερες αιτίες θεωρούνται:
1.- Η εξωτερική επαφή και ο ερεθισμός από ξένα σώματα όπως φάρμακα, χημικές ουσίες, έντομα, παράσιτα (άκαρι, ψείρα, κρότωνας, τσιμπούρι). Επίσης είναι πιθανό να οφείλεται και στην επίδραση των ηλιακών ακτίνων. Στη περίπτωση αυτή μιλάμε για εξωγενές έκζεμα.
2.- Ειδική εσωτερική εξιδρωματική προδιάθεση, κάποιο αλλεργικό παράγοντα, που παίζει το σπουδαιότερο ρόλο στην εκδήλωση αυτής της αντίδρασης. Στη περίπτωση αυτή μιλάμε για ενδογενές έκζεμα. Το έκζεμα είναι στην ουσία μια φλεγμονώδης αντίδραση του δέρματος, που χαρακτηρίζεται ιστοπαθολογικά από ακάνθωση, και οίδημα της επιδερμίδας καθώς και περιαγγειακή λεμφοϊστιοκυτταρική διήθηση του άνω τμήματος του χορίου. Τα χαρακτηριστικά του εκζέματος είναι κνησμός, ερύθημα, βλατιδοφυσσαλιδώδες εξάνθημα και απολέπιση. Είναι η συχνότερη δερματική αντίδραση και απαντάται σε όλες τις ηλικίες ζώων, σχεδόν σε όλες τις ράτσες του σκύλου και της γάτας και είναι ανεξάρτητο από το φύλο του ζώου.
Έκζεμα αλλεργικό παρουσιάζουν τα ζώα που έχουν κάποια προδιάθεση για αλλεργία. Έκζεμα τραυματικό προκαλείται, όταν το ζώο ξύνεται και προκαλεί κατ’ αυτό τον τρόπο τραυματισμούς, με τα νύχια του, ή τα δόντια του στην περιοχή της φαγούρας του δέρματος του. Με την καθημερινή εντριβή μας στην κλινική πράξη διαπιστώνουμε, ότι τα εκζέματα που οφείλονται σε παράσιτα (παρασιτικά εκζέματα) και σε μικρόβια (μικροβιακά εκζέματα) είναι πιο διαδομένα και πιο συχνά από τα αλλεργικά και τα τραυματικά. Τα παρασιτικά εκζέματα οφείλονται σ’ επιδερμόφυτα και άλλους μύκητες. Κυρίως προξενούνται σε ζώα που έχουν κάποια προδιάθεση και πάσχουν από φθειρίαση, ψώρα κλπ. Τα μικροβιακά εκζέματα προκαλούνται στα ζώα από διάφορα μικρόβια, όπως ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος, κ.ά., όταν έρχονται σε επαφή με δέρμα που έχει κατεστραμμένη την κεράτινη μεμβράνη.
Σε ένα έκζεμα υπάρχουν τα εξής στάδια. Οξύ, υποξύ και χρόνιο στάδιο εκζέματος. Στο οξύ στάδιο έχουμε εξίδρωση, φυσαλίδες, βλατίδες. Στο υποξύ έχουμε ερυθρότητα, εφελκίδες και απολέπιση. Τέλος στο χρόνιο έκζεμα έχουμε ξηρότητα, έντονη απολέπιση και ρωγμές του δέρματος.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι ανάλογη της αιτίας που το προκαλεί.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια