19/03/2014
Η εκπαίδευση είναι μια συνεχής διαδικασία η οποία αρχίζει και τελειώνει ταυτόχρονα με τη ζωή ενός λαγόσκυλου. Η βασική εκπαίδευση, όμως, διαρκεί το πολύ μέχρι την ηλικία των δύο χρόνων του κουταβιού και είναι το ίδιο σημαντική όσο και η επιλογή του.
Η βασική εκπαίδευση διακρίνεται στην εκπαίδευση υπακοής και την πρακτική εκπαίδευση.
Εκπαίδευση υπακοής
Για να καταρτίσουμε το πρόγραμμα εκπαίδευσης του κουταβιού και να έχει επιτυχία η εκπαίδευση, θα πρέπει πρώτα απ' όλα να πάρουμε μολύβι και χαρτί και να γράψουμε τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε να κάνει το κουτάβι ως ενήλικο λαγόσκυλο. Στη συνέχεια, πρέπει να ταξινομήσουμε αυτές τις εντολές που πρέπει να μάθουμε, ώστε να έχουν μια λογική σειρά. Δεν είναι δηλαδή λογικό να του μάθουμε πρώτα να μην πειράζει οικόσιτα ζώα και στη συνέχεια να του μάθουμε το όνομα του!
Σε γενικές γραμμές μπορούμε να γράψουμε:
- Να ακούει στο όνομα του
- Να καταλαβαίνει και να εκτελεί αμέσως εντολές μας.
Βασικές εντολές για το λαγόσκυλο είναι οι εξής:
Έλα. Με το σφυριγγμα ή με τη λέξη «ελα» πρέπει αμέσως σε όποια απόσταση και αν βρίσκεται να παρατήσει ό,τι και αν κάνει και να έρθει κοντά σας. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι όταν θέλουμε να του δείξουμε το σημείο διαφυγής του λαγού, για να του δείξουμε φρέσκα ίχνη λαγού, γιατί δεν έχουμε άλλο χρόνο στη διάθεση μας κ.τ.λ
Κάτω. Όταν θέλουμε για κάποιο χρονικό διάστημα το σκυλί να παραμείνει ακίνητο στα πόδια μας π.χ. στον κυνηγότοπο διασταυρώνεται η πορεία μας με την πορεία ενός κοπαδιού αιγιοπροβάτων και πρέπει να περιμένουμε μέχρι να περάσουν.
Πάρτο, με ταυτόχρονη υπόδειξη του δείκτη του χεριού μας. Αυτό έχει πάρα πολλές εφαρμογές στον κυνηγότοπο κυρίως όταν θέλουμε να δείξουμε κάποιο ίχνος στο λαγόσκυλο ή να ψάξει σε κάποια κατεύθυνση.
Μη. Σε οποιαδήποτε στιγμή που θέλει να κάνει κάτι που δεν πρέπει. Για να σταματήσει να κυνηγά κατοικίδια ζώα, για να μη φάει κάτι που βρήκε κάτω κ.τ.λ
Μέσα. Όταν θέλουμε να μπει αμέσως στο κλουβί ή το σπιτάκι του ή να μπει στο αυτοκίνητο στο τέλος της εξόδου για να γυρίσουμε πίσω
Να μάθει να περπατά μαζί με το λουρί χωρίς να μας τραβά.
Να μην κατουρά στο αυτοκίνητο.
Να μη γαβγιζει χωρίς λόγο, ιδίως στο σπίτι.
Να μην κυνηγά αιγοπρόβατα είτε το βλέπουμε, είτε όχι.
Να μη φοβάται τους πυροβολισμούς κ.τ.λ
Απόσπασμα από το βιβλίο «Κυνήγι λαγού» του Μανούσου Χαλκιαδάκη. Ο κύριος σκοπός του βιβλίου είναι, μέσα από τις 352 σελίδες του, να μεταδώσει στο λαγοκυνηγό επίπεδο γνώσεων τέτοιο, ούτως ώστε αρχικά να ξεκαθαρίσει στο μυαλό του την πραγματικότητα από τους μύθους γύρω από το κυνήγι του λαγού και στη συνέχεια να του αποκαλύψει πολλές απλές αλλά αλάθητες τεχνικές για το προσοδοφόρο κυνήγι του. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια