Εκπαίδευση εντολών, Μάθημα 5ο: Μάθε στο κυνηγόσκυλο σου να ανεβαίνει στο αυτοκίνητο!

Εκπαίδευση εντολών, Μάθημα 5ο: Μάθε στο κυνηγόσκυλο σου να ανεβαίνει στο αυτοκίνητο!

 

Οι παρακάτω εντολές μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να μπορείτε να παίρνετε το κυνηγόσκυλό σας μαζί σας με το αυτοκίνητο προς όποιον προορισμό επιθυμείτε. 

Σταμάτημα: Αφού έχει μάθει το λουρί και η ηλικία του είναι τουλάχιστον 4 μηνών μπορούμε να κάνουμε βόλτα μαζί του σε μέρος που το ξέρει. Αντί για λουρί χρησιμοποιούμε σχοινάκι με θηλιά. Έτσι αν θελήσει να τραβήξει το σχοινί εμείς κάνουμε ένα απότομο τράβηγμα-τράντηγμα λέγοντας «οπ» και αμέσως στεκόμαστε, το χαϊδεύουμε και του λέμε «μπράβο».

Κάτω: Μετά από μερικές μέρες κι αφού έχει μάθει το «οπ», μπορούμε να του μάθουμε εύκολα την εντολή «κάτω». Το κουτάβι προχωρά και του δίνουμε την εντολή «οπ». Σταματώντας, τοποθετώντας σταθερά την παλάμη κάτω από την κάτω σιαγόνα του και με την άλλη χαϊδεύουμε το κουτάβι από το κεφάλι προς τη ράχη και φθάνοντας στα καπούλια πιέζουμε απαλά προς τα κάτω λέγοντας «κάτω!κάτω!». Πολύ εύκολα θα μάθει να λυγίζει τα πίσω πόδια και να κάθεται κάτω. Μπορούμε επίσης να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι σε κάποια στάση θα θελήσει μόνο του να καθίσει στα πίσω πόδια, κι αμέσως πρέπει να κάνουμε την παραπάνω κίνηση λέγοντας «κάτω». Στη θέση αυτή, αυξάνοντας σταδιακά το χρόνο στάσης πρέπει να παραμείνει για όση ώρα χρειαστεί μέχρι εμείς να του δώσουμε την άδεια να ξεκινήσει.

Μέσα: Για να μάθει να ανεβαίνει στο αυτοκίνητο, ή στο τρέυλερ που χρησιμοποιούμε για τη μεταφορά των σκυλιών στους κυνηγότοπους, κάνουμε το εξής: από πολύ μικρό το κουτάβι το ταΐζουμε πάνω στο αυτοκίνητο, λέγοντας του την εντολή «μέσα», τη στιγμή που το σηκώνουμε με τα χέρια μας για να το ανεβάσουμε στην καρότσα ή στο τρέυλερ. Αργότερα που θα μεγαλώσει και θα μπορεί μόνο του να ανέβει, αφήνουμε την πόρτα της καρότσας ανοιχτή και το φαγητό πάνω σ’αυτή. Λέγοντας «μέσα» το παροτρύνουμε να ανέβει πάνω και το βοηθάμε αν χρειαστεί. Εφόσον το μάθει, του δίνουμε το φαγητό (ως επιβράβευση). Είναι σίγουρο ότι πολύ γρήγορα θα μάθει να ανεβαίνει μόνο του. Προσοχή χρειάζεται κατά τις πρώτες βόλτες που θα του κάνουμε για να μη φοβηθεί. Μόλις ανεβαίνει θα του δίνουμε μεζεδάκι, ενώ θα οδηγούμε το αυτοκίνητο αργά και προσεκτικά. Το ίδιο κάνουμε για να μάθει να μπαίνει στο κλουβί του ή στο σπιτάκι του αν αυτό είναι περιφραγμένο και το κουτάβι γυρνά μέσα ελεύθερο. Αρχικά κι ενώ το κουτάβι είναι έξω και παίζει, κρατώντας το φαγητό του με τρόπο που να το βλέπει, προχωράμε προς το κλουβί λέγοντας «Ντίκ μέσα». Σε κάθε περίπτωση δε θα υπακούσει –αυτό θα οφείλετε σε λάθος δικό μας-θα αποφύγουμε να εκνευριστούμε, θα το καλέσουμε κοντά μας, θα το δέσουμε, και θα το οδηγήσουμε ήρεμα λέγοντας συνεχώς «μέσα». Πάντως σε κάθε περίπτωση η πείνα θα κάνει θαύματα.

Απόσπασμα από το βιβλίο "Κυνήγι λαγού" του Μανούσου Χαλκιαδάκη. Ο κύριος σκοπός του βιβλίου είναι μέσα από τις 352 σελίδες του, να μεταδώσει στο λαγοκυνηγό επίπεδο γνώσεων τέτοιο, ούτως ώστε αρχικά να ξεκαθαρίσει στο μυαλό του την πραγματικότητα από τους μύθους γύρω από το κυνήγι του λαγού και στη συνέχεια να του αποκαλύψει πολλές απλές, αλλά αλάθητες τεχνικές για το προσοδοφόρο κυνήγι του. Περισσότερες πλήροφορίες εδώ. 

Κυνηγόσκυλο
Μανούσος Χαλκιαδάκης
Εκπαίδευση Κυνηγόσκυλου
Πηγή: 
www.lagokinigi.gr
Φυλή: