Εκκλήσεις για μέτρα κατά του κυνηγιού φάλαινας στις Νήσους Φερόε

Εκκλήσεις για μέτρα κατά του κυνηγιού φάλαινας στις Νήσους Φερόε

Πολλές είναι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση κατά της Δανίας, κατηγορώντας τους κυβερνητικούς της αντιπροσώπους ότι διευκολύνουν το παραδοσιακό ετήσιο κυνήγι φαλαινών στις Νήσους Φερόε.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Ναυτεμπορική, οι ακτιβιστές καλούν τις Βρυξέλλες να ξεκινήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες εναντίον του κράτους μέλους της Δανίας, ισχυριζόμενοι ότι έχουν «στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι Δανοί αξιωματούχοι της αστυνομίας, του ναυτικού και των τελωνείων διευκολύνουν ή ακόμα και συμμετέχουν ενεργά στο κυνήγι».

Οι λεγόμενες «επί παραβάσει διαδικασίες» προβλέπουν ότι η Κομισιόν ζητά από τις εκάστοτε εθνικές κυβερνήσεις να δώσουν νομικές εξηγήσεις σχετικά με το εν λόγω ζήτημα και στη συνέχεια μπορεί να τις παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με κίνδυνο αυστηρών οικονομικών κυρώσεων. Οι Νήσοι Φερόε, ένα αυτόνομο έδαφος περίπου 50.000 κατοίκων στο Βόρειο Ατλαντικό, επέλεξαν να παραμείνουν εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν η Δανία προσχώρησε σε αυτήν το 1973. Το νησιωτικό σύμπλεγμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αλιεία, η οποία μαζί με την ιχθυοκαλλιέργεια αντιπροσωπεύει το 98% των εξαγωγών τους.

Το παραδοσιακό κυνήγι διεξάγεται κάθε χρόνο από τον Ιούνιο έως το Νοέμβριο, όταν ένας τοπικός στόλος φαλαινοθηρικών οδηγεί τις φάλαινες σε έναν κόλπο ή όρμο, όπου θανατώνονται με το χέρι. Η πρακτική υπερασπίζεται από πολλούς ντόπιους ως πολιτιστικό δικαίωμα, όπως στην Ιαπωνία και σε άλλες χώρες που λαμβάνει χώρα παρόμοια πρακτική, ενώ αναφέρουν επίσης ότι το κρέας φάλαινας καταναλώνονται ως φαγητό. Οι ακτιβιστές στο παρελθόν έχουν προσπαθήσει να σταματήσουν ή να καταγράψουν το κυνήγι φαλαινών, αλλά πέρυσι περάστηκε ένας νόμος που επιτρέπει στην τοπική κυβέρνηση να απαγορεύει σε πλοία να εισέλθουν στο νερό των νήσων Φερόε.

Το κυνήγι φαλαινών στην περιοχή θεωρείται ότι παραβιάζει διεθνείς κανόνες και προκαλεί έντονες αντιδράσεις από όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. 

Νήσοι Φερόε
Κυνήγι φάλαινας
Δανία
Πηγή: 
Ναυτεμπορική