Εισηγήσεις βουλευτών για άρση περιορισμών θήρας στην καραντίνα

Εισηγήσεις βουλευτών για άρση περιορισμών θήρας στην καραντίνα

Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές διαφόρων κομμάτων που εισηγούνται με ερωτήσεις τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς την κατάργηση των περιορισμών στην άσκηση της θήρας και του ψαρέματος κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Αξίζει να δούμε μερικές από τις εισηγήσεις τους πιο αναλυτικά. Ο Βασίλης Γιόγιακας αναφέρει ότι η "θήρα αποτελεί κατά κανόνα μοναχική δραστηριότητα που ασκείται σε όρη και πεδιάδες μακριά από τον αστικό ιστό, δίχως κοντινή επαφή με άλλα άτομα καθώς αυτό επιτάσσει και η ασφαλής χρήση του κυνηγετικού όπλου. Δεδομένου ότι, όπως ορίζεται στην παρ. 1 του Άρθρου 251 του Ν. 86/1969 (Δασικός Κώδικας), η θήρα επιτρέπεται να ασκείται ως «άθλημα» σε όλη την Επικράτεια, είναι δυνατό να επιτρέπεται ως άσκηση σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους και επομένως να συμπεριληφθεί στις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις του Άρθρου 3 της ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ: 71342 (ΦΕΚ Β’ 4899/6-11-2020) για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό COVID-19.

Με ερώτησή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη και Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Μίλτος Χρυσομάλλης, αναφέρει "το οριζόντιο μέτρο της απαγόρευσης επιλέχθηκε χωρίς συγκεκριμένα επιδημιολογικά δεδομένα, που να αποδεικνύουν τον υψηλό μολυσματικό κίνδυνο από την κυνηγετική δραστηριότητα, την ίδια ώρα που έχουν επιτραπεί οι αγροτικές εργασίες, η ελαιοσυγκομιδή από ελαιοπαραγωγούς όχι κατά κύριο επάγγελμα, ακόμα και η κολύμβηση, με περιορισμούς στο συγχρωτισμό και την απόσταση. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα στις αρχές Νοεμβρίου 2020 στην Ευρώπη, ότι σε επτά (7) χώρες της Ε.Ε., ήτοι τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Δανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Κύπρο, καθώς και στην Μεγάλη Βρετανία επιτρέπεται η θήρα κατ’ εξαίρεση των όποιων περιοριστικών μέτρων ισχύουν στις χώρες αυτές.

«Ανυπόστατοι και άνευ κριτηρίων οι περιορισμοί για το κυνήγι, την παράκτια αλιεία και την αλιεία βυθού ειδικά στις νησιωτικές περιοχές τονίζει με Ερώτησή του ο Δ. Μπιάγκης» Ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Δημήτρης Μπιάγκης χαρακτηρίζει ως «ανυπόστατους, αναιτιολόγητους και άνευ κριτηρίων» τους περιορισμούς για το κυνήγι, την παράκτια αλιεία και την αλιεία βυθού ειδικά στις νησιωτικές περιοχές με σχετική Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο Απόστολος Πάνας κατέθεσε αίτημα άρσης περιορισμών για το κυνήγι στην ΠΕ Χαλκιδικής, ενώ ο Μιχάλης Κατρίνης προτρέπει την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της για το κυνήγι κατά τη διάρκεια του lockdown. Ο Κώστας Τζαβάρας από τη ΝΔ ζητά να αναθεωρηθεί η απόφαση που απαγορεύει το κυνήγι λόγω της πανδημίας. Το αίτημα της Ζ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας για άρση της απαγόρευσης του κυνηγιού, που επιβλήθηκε στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, προώθησε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας με αναφορά του προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοϊδη, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη και Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη.

Οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι του Νομού Τρικάλων και Καλαμπάκας, που απαριθμούν ένα από τα μεγαλύτερα πανελλήνια ποσοστά αριθμού κυνηγών, απεύθυναν μέσω επιστολών τους, προς τους Βουλευτές του Νομού, σχετικά υπομνήματα με τα οποία αιτούνται την αναθεώρηση της έμμεσης απαγόρευσης της κυνηγετικής δραστηριότητας και την υπαγωγή της άσκησής της στις εξαιρέσεις μετακίνησης, τονίζει σε ανακοίνωσή της η κ. Παπακώστα. Πολλά κόμματα, επίσης, όπως η Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ, σημειώνουν το ότι η άσκηση θήρας θα μπορούσε να ασκείται υπό προϋποθέσεις, όπως η σκοποβολή.

Παρόλες τις εισηγήσεις και ερωτήσεις, πάντως, οι περιορισμοί του lockdown παραμένουν στο κυνήγι, μέχρι νεωτέρας.

Lockdown
Πανδημία
Καραντίνα
Άρση απαγόρευσης θήρας
Πηγή: 
ΚΣΕ