Είναι καλό να αφήνουμε το σκύλο να μας γλύφει στο πρόσωπο;

Είναι καλό να αφήνουμε το σκύλο να μας γλύφει στο πρόσωπο;

Όσοι ζουν με ένα σκύλο, τον βλέπουν συχνά-πυκνά να έρχεται κοντά τους και να προσπαθεί να τους γλύψει στο πρόσωπο για να εκφράσει την αγάπη του. Πόσο αθώα είναι τελικά μια τέτοια επαφή;

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το στόμα των περισσότερων ζώων αποτελεί μία δεξαμενή μικροβίων, ιών και μηκύτων. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το σάλιο των σκύλων περιέχει πρωτεΐνες που βοηθούν στον καθαρισμό ή στην επούλωση των τραυμάτων του σκύλου, περιέχει όμως και βακτήρια, που μπορούν να τα περάσουν στον ανθρώπινο οργανισμό και να προκαλέσουν ασθένειες. Τέτοια βακτήρια είναι το clostridium, το E. coli, η σαλμονέλλα και το καμπυλοβακτηρίδιο, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή γαστρεντερίτιδα.

Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να μην αφήνει κανείς το σκύλο του να εκφράζει με αυτόν τον τρόπο την αγάπη του. Πρόβλημα προκαλείται όταν υπάρχουν εκδορές και σκισίματα στην επιδερμίδα, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις το άτομο δεν θα πάθει τίποτα, αφού ελάχιστο από το σάλιο θα απορροφηθεί τελικά από την επιδερμίδα.

Γλύψιμο στο πρόσωπο
Πηγή: 
stogiatro.gr