Έχουν οι σκύλοι ανθρώπινα συναισθήματα;

Έχουν οι σκύλοι ανθρώπινα συναισθήματα;

Στην παραπάνω ερώτηση οι περισσότεροι συνάδελφοι κυνηγοί θα απαντήσουν "ανεπιφύλακτα, ναι!" μιας και το δέσιμο του κυνηγού με τον σκύλο του είναι μοναδικό και γεμάτο συναίσθημα. Τώρα έρχεται η επιστημονική έρευνα να δώσει στοιχεία που ενισχύουν αυτή την πεποίθηση. 

Ο Gregory Berns, επιστήμονας στον κλάδο των νευροοικονομικών (neuroeconomics), στο Πανεπιστήμιο του Emory στην Ατλάντα διεξήγηγαγε δύο ετών έρευνες, εκπαιδεύοντας σκύλους για να μπουν χωρίς αναισθησία και περιορισμούς στον μαγνητικό τομογράφο. Ο λόγος είναι ότι κάνοντας αναισθησία στα σκυλιά, πριν μπουν στο μαγνητικό τομογράφο, για να κάθονται ήσυχα, περιόριζαν την δυνατότητα να βγάλουν συμπέρασμα. Όμως, όταν τα σκυλιά κοιμούνται, δεν φαίνονται στην εξέταση εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως είναι η αντίληψη ενός γεγονότος ή το συναίσθημα.

Σύμφωνα με τον Berns η χαρτογράφηση του εγκεφάλου των σκύλων αποκάλυψε ότι η δομή και η λειτουργία του κερκοφόρου πυρήνα είναι παρόμοια στον εγκέφαλο τόσο του σκύλου, όσο και του ανθρώπου. Στους ανθρώπους η λειτουργία του κερκοφόρου εντείνεται όταν ανυπομονούμε για πράγματα, όπως το φαγητό ή ο έρωτας. Στην μελέτη του ο Berns και οι συνάδελφοί του μελέτησαν την λειτουργία του κερκοφόρου, όταν έκαναν στο σκυλί μια χειρονομία, που μεταφραζόταν στο μυαλό του ως ανταμοιβή με φαγητό. «Ο κερκοφόρος είναι σημαντικά πιο ενεργοποιημένος στην χειρονομία που σημαίνει ανταμοιβή με φαγητό σε σχέση με αυτήν που σημαίνει όχι ανταμοιβή» υποστηρίζει η μελέτη. Αυτό υποδεικνύει πως ένα σκυλί βιώνει θετικά συναισθήματα όταν περιμένει κάτι καλό. «Ο κερκοφόρους επίσης ενεργοποιείται με την μυρωδιά γνωστών του ανθρώπων. Και σε πρωταρχικά τεστ, ενεργοποιήθηκε με την επιστροφή ενός ιδιοκτήτη, ο οποίος είχε βγει για λίγο εκτός του οπτικού πεδίου (του σκύλου)» όπως γράφει στους Times ο Berns. O Berns σημειώνει ότι αυτό δεν αποδεικνύει την δυνατότητα του σκύλου να αγαπάει ανθρώπους, αλλά συμπληρώνει ότι τα αποτελέσματα των ερευνών μπορεί να υποδεικνύουν ότι σκυλίσια συναισθήματα και μπορούν να ρίξουν φως στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και σκύλων. Τα Neuroeconomics, ο τομέας με τον οποίο ασχολείται ο δρ. Berns, είναι ένα διεπιστημονικό πεδίο που προσπαθεί να ερμηνεύσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις, την δυνατότητα να επεξεργάζονται πολλαπλές εναλλακτικές και να διαλέγουν τον βέλτιστο τρόπο δράσης. Τα νευροοικονομικά χρησιμοποιούν τεχνικές της νευρολογίας σε οικονομικά πειράματα. 

Σκυλιά
neuroeconomics
Ανθρώπινα συναισθήματα
Πηγή: 
www.monopoli.gr