Αριθμός ρεκόρ για τη νανοχήνα

Αριθμός ρεκόρ για τη νανοχήνα

Με πρωτόγνωρη επιτυχία ολοκληρώθηκε φέτος η αναπαραγωγική περίοδος της Νανόχηνας, του πιο απειλούμενου υδρόβιου πουλιού της Ευρώπης.

Στις 24 Αυγούστου, στα έλη Βαλντάκ στη Βόρεια Νορβηγία, καταμετρήθηκαν από τη Νορβηγική Ορνιθολογική Εταιρεία 126 άτομα, εκ των οποίων τα 70 νεαρά που ανήκαν σε 22 οικογένειες. Ο αριθμός των νεαρών είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί για τον φιννοσκανδικό πληθυσμό της Νανόχηνας, ενώ μάλιστα παρατηρήθηκε οικογένεια με 7 μικρά, η πιο πολυμελής οικογένεια Νανοχηνών που έχει παρατηρηθεί ποτέ!

Η επιτυχημένη φετινή αναπαραγωγική περίοδος ήταν σχετικά αναμενόμενη, λόγω του υψηλού φετινού πληθυσμού των μικρών τρωκτικών θηλαστικών που απαντούν στην περιοχή. Τα μικρά αυτά τρωκτικά αποτελούν λεία για τους επίδοξους θηρευτές της Νανόχηνας, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στη μείωση της πιθανότητας θήρευσης των νεαρών Νανοχηνών. Οι Νανόχηνες που ανήκουν στον ευρωπαϊκό φιννοσκανδικό πληθυσμό, δηλαδή τα πουλιά που αναπαράγονται στη Βόρεια Σκανδιναβία, έχουν ήδη ξεκινήσει το μεταναστευτικό τους ταξίδι, διασχίζοντας την Ευρώπη, με προορισμό τους υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας.

Οι Νανόχηνες που δεν κατάφεραν να αναπαραχθούν επιτυχώς θα επιλέξουν μια μακρύτερη και πιο επικίνδυνη διαδρομή μέσω της Ασίας, όπου η λαθροθηρία αποτελεί συχνό φαινόμενο. Συνεπώς, η επιτυχής αναπαραγωγή όχι μόνο ενισχύει τον πληθυσμό της Νανόχηνας με νεαρά, αλλά και συμβάλει καθοριστικά στην επιβίωση ολόκληρων οικογενειακών ομάδων κατά τη φθινοπωρινή μετανάστευση, ενισχύοντας την επιβίωση του πληθυσμού. Η Νανόχηνα στην Ελλάδα είναι Κρισίμως Κινδυνεύον είδος, ισορροπώντας στο χείλος της εξαφάνισης με μόλις 53 άτομα να έχουν καταγραφεί τον προηγούμενο χειμώνα.

Για πάνω από μία δεκαετία γίνονται αδιάλειπτες προσπάθειες για τη διατήρηση και διάσωσή της, τόσο στην Ελλάδα, τη σημαντικότερη χώρα για τη διαχείμαση της Νανόχηνας, όσο και στις περιοχές αναπαραγωγής στη Νορβηγία αλλά και στις χώρες από όπου διέρχεται κατά τη μετανάστευση όπως η Ουγγαρία, η Λιθουανία και η Φινλανδία. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, συντονιστής του διασυνοριακού Προγράμματος LIFE+ για τη διαφύλαξη της Νανόχηνας και οι εταίροι και συνεργάτες της από 5 χώρες, δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τα νέα της φετινής αναπαραγωγικής περιόδου και βρίσκονται ταυτόχρονα σε επιφυλακή, καθώς το κοπάδι αναμένεται να φτάσει στη λίμνη Κερκίνη στις αρχές Οκτωβρίου, παραμένοντας στη χώρα μας για 5 περίπου μήνες.

Νανοχήνα
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Πηγή: 
ornithologiki.gr
Θήραμα: