Αρχίζει το κυνήγι του λαγού από τις 16/9

Αρχίζει το κυνήγι του λαγού από τις 16/9

 

Ένα από τα αγαπημένα είδη κυνηγιού, εκείνο του λαγού ξεκινά στις 16 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 7 Ιανουαρίου, προσελκύοντας το ενδιαφέρον χιλιάδων κυνηγών σε όλη την ελληνική επικράτεια. 

Όπως μας ενημερώνει η εφημερίδα "Χανιώτικα Νέα", ο λαγός είναι ζώο θηλαστικό της οικογένειας των Λεποριδών, η οποία υπάγεται στην τάξη των Λαγομόρφων. Πρόκειται για νεότερη ταξινόμηση, γιατί η παλαιότερη είχε κατατάξει τον λαγό και το κουνέλι στην τάξη των τρωκτικών. Λαγός και κουνέλι ομοιάζουν στη σωματική κατασκευή, ξεχωρίζουν όμως αρκετά μεταξύ τους από το ότι ο λαγός έχει μεγαλύτερο μέγεθος, τα οπίσθια άκρα είναι πολύ μεγαλύτερα και τ’ άκρα των αυτιών και το ραχιαίο τμήμα της ουράς είναι μαύρα. Πιο εύκολα διακρίνεται το μαύρο μέρος της ουράς, όταν ο λαγός τρέχει, γιατί τότε την κρατά διαρκώς κάτω!

Τα κουνέλια και οι λαγοί είναι αυστηρά χορτοφάγα ζώα, γι’ αυτό και η κατασκευή των δοντιών τους διαφέρει σημαντικά από την κατασκευή των δοντιών των τρωκτικών. Στο πάνω σαγόνι διατηρούν ένα μικρότερο ζεύγος κοπτήρων που βρίσκεται αμέσως πίσω από το βασικό ζεύγος και κρύβεται ολόκληρο ή μέρος του απ’ αυτό. Τα δόντια αυτά είναι σκεπασμένα τελείως με σμάλτο (στα τρωκτικά έχουν σμάλτο μόνο μπροστά) και αυξάνονται συνεχώς επειδή όμως τρίβονται και συνεχώς το ένα πάνω στο άλλο, με τις κινήσεις του σαγονιού από πλευρά σε πλευρά, οι κόψεις που φθείρονται βαθμιαία κι έτσι δεν αναπτύσσονται υπερβολικά.

Ο λαγός είναι μοναχικό και νυκτόβιο ζώο. Την ημέρα κάθεται ξαπλωμένος σε ρηχά κοιλώματα του εδάφους, όπου το σώμα του εφαρμόζει τελείως, αντίθετα δε από τα κουνέλια, δεν σκάβει ποτέ υπόγειες στοές. Ενώ είναι ξαπλωμένος, κρατά τα οπίσθια πόδια διπλωμένα κάτω από το σώμα του με τρόπο, ώστε, όταν νιώθει κίνδυνο, να μπορεί να πετιέται προς τα εμπρός με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Αν κατά την ώρα της βοσκής αισθανθεί πως απειλείται, σηκώνεται ελαφρά στα πόδια ή παίρνει κάθετη θέση και επισκοπεί τον χώρο που τον περιβάλλει. Αν αναγκαστεί να το βάλει στα πόδια, τρέχει με μεγάλη ταχύτητα και με ελιγμούς ζίγκ – ζάγκ, την τελευταία δε στιγμή μπροστά στον εχθρό καρφώνει τα μπροστινά πόδια και περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του. Η κίνηση αυτή τον φέρνει σε πλεονεκτικότερη θέση απέναντι του εχθρού, ο οποίος αιφνιδιάζεται από τον ελιγμό και δεν μπορεί να περιστραφεί σε τόσο μικρό χώρο, όπως αυτός.

Οι λαγοί είναι φυτοφάγα ζώα με προτίμηση στα λάχανα, στα φύλλα, στους τρυφερούς βλαστούς, στα τεύτλα, αλλά και στις τρυφερές ρίζες των δένδρων. Οταν βραδιάζει, μπαίνουν συχνά σε καλλιεργημένα χωράφια, ο ένας πίσω από τον άλλο, πολλοί μαζί, γρήγορα όμως σκορπίζονται και ο καθένας ενεργεί για λογαριασμό του. Οι λαγοί είναι γόνιμοι σ’ όλες τις εποχές του έτους. Κατά το τέλος του χειμώνα που ο οργασμός τους βρίσκεται στο αποκορύφωμα του, γίνονται πολύ επιθετικοί απέναντι στους ομοίους τους και τα αρσενικά συνάπτουν σφοδρούς αγώνες για την κατάκτηση των θηλυκών. Μερικές φορές μάλιστα, τα κτυπήματα που δίνουν με τα δυνατά οπίσθια πόδια τους μπορούν να προκαλέσουν τον θάνατο στον αντίπαλο.

Τα θηλυκά γεννούν ως 4 φορές τον χρόνο από 2-5 μικρά κάθε φορά, οι περισσότερες όμως γεννήσεις σημειώνονται τον Απρίλιο. Τα μικρά από την πρώτη στιγμή της γεννήσεως τους έχουν ανοικτά τα μάτια και είναι τελείως καλυμμένα με τρίχωμα. Οταν φτάνουν σε ηλικία 3 περίπου ημερών, γίνονται ανεξάρτητα. Δεν έχουν μυρωδιά και έτσι σκύλοι ή αλεπούδες ή ζουρίδες περνούν από δίπλα τους χωρίς να τα ανακαλύψουν. Η μητέρα τους τα επισκέπτεται 2-3 φορές καθημερινά για να τα θηλάσει. Εκτός από τον κοινό ευρωπαϊκό λαγό (Lepus europaeus), ο οποίος διαιρείται σε κατηγορίες υποειδών, υπάρχουν περισσότερα από 12 είδη, από τα οποία τα περισσότερα είναι αφρικανικά και ασιατικά, αλλά δεν ομοιάζουν πολύ στην εμφάνιση.

 

Λαγός
Κυνήγι Λαγού
Πηγή: 
Χανιώτικα Νέα
Θήραμα: