Απαραίτητος ο εμβολιασμός του σκύλου μας

Απαραίτητος ο εμβολιασμός του σκύλου μας

Όπως συμβαίνει και στον άνθρωπο, έτσι και ο σκύλος μόνο όφελος μπορεί να έχει από τον συστηματικό και επιστημονικά ενδεδειγμένο εμβολιασμό του. Η επιλογή εμβολίων και η αμέλεια μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ σοβαρές συνέπειες για την υγεία του σκύλου. 

Όπως μας ενημερώνει σχετικό άρθρο στην ιατρική επιθεώρηση stogiatro.gr, εμβολιάζοντας τον σκύλο μας, προστατεύουμε επίσης τον εαυτό μας, τα μέλη της οικογένειάς μας και κατ’ επέκταση ολόκληρη την κοινωνία. Ενώ οι ετήσιοι εμβολιασμοί ήταν ο γενικός κανόνας για κάποιο χρονικό διάστημα, οι πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι εμβολιασμοί μπορεί να είναι αποτελεσματικοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι θεωρούνταν αρχικά. Οι εμβολιασμοί έχουν γίνει ασφαλέστεροι και καλύτερα προσαρμοσμένοι στον εκάστοτε σκύλο. Πλέον, οι κτηνίατροι συστήνουν λιγότερους εμβολιασμούς και περισσότερο προσαρμοσμένους στην ανάγκη του κάθε σκύλου.

Το American Animal Hospital Association (AAHA), δημοσίευσε μια σειρά οδηγιών, έτσι ώστε να βοηθήσει τους κτηνιάτρους να καθορίσουν, πόσο συχνά θα πρέπει να εμβολιάζουν τους σκύλους. Η πρώτη οδηγία ορίζει ότι κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και έχει συγκεκριμένες ανάγκες. Οι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν είναι η υπάρχουσα κατάσταση υγείας, το ιστορικό του σκύλου, η ράτσα, η ηλικία, ο τρόπο ζωής, το περιβάλλον, και οι ταξιδιωτικές συνήθειες.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες, ανησυχούν ότι εμβολιασμοί μπορεί να βλάψουν τον σκύλο τους..να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία του. Η επιστήμη έχει εξελιχθεί με ραγδαίους ρυθμούς και το εκάστοτε εμβόλιο έχει ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από την αρμόδια υπηρεσία. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις σοβαρών αντιδράσεων και επιπλοκών από τα πιστοποιημένα εμβόλια που σας προτείνει ο κτηνίατρός σας. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι των εμβολιασμών που ο σκύλος σας θα πρέπει να λάβει. Ο πρώτος τύπος έχει τα βασικά εμβόλια που θεωρούνται απαραίτητα για όλα τα σκυλιά. Αυτά αφορούν ασθένειες που μεταφέρονται εύκολα και θανατηφόρα. Οι ασθένειες αυτές είναι η λύσσα, ο τύφος, ο ιός της παραϊνφλουέντζας και λοιμός. Ο δεύτερος τύπος περιέχει τα άλλα εμβόλια που περιλαμβάνουν την προστασία κατά των ασθενειών που εξαρτώνται από την περιβαλλοντική έκθεση ή τον τρόπο ζωής. Αυτά τα εμβόλια θα πρέπει να συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας, για να αποφασίσετε από κοινού εάν ο σκύλος σας τα χρειάζεται.

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να είστε σε άμεση επικοινωνία με τον κτηνίατρό σας για όλες τις απορίες που μπορεί να έχετε για τον εμβολιασμό του σκύλου σας. 

Εμβολιασμός
Πηγή: 
stogiatro.gr