Απαγόρευση κυνηγιού στην Ολλανδία λόγω γρίπης των πτηνών

Απαγόρευση κυνηγιού στην Ολλανδία λόγω γρίπης των πτηνών

Σε λήψη μέτρων για την προστασία του κοινού εξαιτίας των κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών προχώρησε η Ολλανδία, μέσα στα οποία περιλαμβάνεται και η απαγόρευση του κυνηγιού. 

Την περασμένη εβδομάδα, οι Αρχές απαγόρευσαν την εκτροφή πουλιών στο ύπαιθρο, ενώ σήμερα η κυβέρνηση απαγόρευσε επίσης να επισκέπτονται τρίτα πρόσωπα τις εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, δεν επιτρέπεται να έρχονται σε επαφή με τα πουλιά οι επισκέπτες των ζωολογικών κήπων, των παιδότοπων, ακόμη και όσοι επισκέπτονται ιδιώτες που έχουν πτηνά στο σπίτι τους ως ζώα συντροφιάς. Ο υφυπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Μάρτιν φαν Νταμ διευκρίνισε ότι απαγορεύονται οι εκθέσεις πουλιών και το κυνήγι θαλάσσιων πτηνών.

«Αυτά τα επιπρόσθετα μέτρα λαμβάνονται για προληπτικούς λόγους, αφού ο ιός εντοπίστηκε σε πτηνοτροφεία στην Ουγγαρία, τη Γερμανία και την Αυστρία», υπογράμμισε. Το στέλεχος H5N8 δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, σε αντίθεση με το στέλεχος H5N1. Στο Ρότερνταμ, ένα πάρκο έκλεισε τον ζωολογικό κήπο του αφού πολλά θαλασσοπούλια που φιλοξενούσε πέθαναν από τη γρίπη. Τα άλλα είδη, που μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, έχουν περιοριστεί σε κλειστό χώρο.

Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν 1.250 θαλασσοπούλια νεκρά στις όχθες της λίμνης Μάρκερμερ, κοντά στο Άμστερνταμ. Νωρίτερα, και η Ελβετία απαγόρευσε την εκτροφή πτηνών στο ύπαιθρο καθώς το στέλεχος H5N8 εντοπίστηκε σε άγρια πουλιά που βρέθηκαν νεκρά στις όχθες της λίμνης Κωνσταντίας (Μπόντενζεε), στη λίμνη Λεμάν και στη λίμνη Νεσατέλ.

Γρίπη πτηνών
Ολλανδία
Απαγόρευση κυνηγιού
Πηγή: 
gazetta.gr, ifimerida.gr