Άλμπατρος εξοπλισμένα με... αισθητήρες

Άλμπατρος εξοπλισμένα με... αισθητήρες

Μία διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα της αντιμετώπισης της παράνομης αλιείας επέλεξαν οι επιστήμονες του Centre d’études biologiques de Chizé προσαρμόζοντας ειδικούς αισθητήρες σε θαλασσοπούλια.

Όπως, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Naftemporiki.gr, τα πουλιά αυτά έχουν χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ιδανικά για αυτή την αποστολή, καθώς πετούν σε μεγάλες αποστάσεις και τα προσελκύουν ιδιαίτερα τα αλιευτικά. Ως εκ τούτου είναι ιδανικοί «υποψήφιοι» για το πρόγραμμα Ocean Sentinel, που έγινε σε συνεργασία με ερευνητές από τη Γαλλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Συνολικά, 170 άλμπατρος πετούν εξοπλισμένα με «loggers» για διάστημα έξι μηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος Ocean Sentinel, προκειμένου να επιτηρούν πάνω από 47 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στον νότιο Ινδικό, παρέχοντας τα πρώτα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των παράνομων αλιευτικών που επιχειρούν στην περιοχή. Όπως διαπιστώθηκε, πάνω από το 1/3 των σκαφών που εντοπίστηκαν σε διεθνή ύδατα δεν μπορούσαν να ταυτοποιηθούν.

Οι αισθητήρες (loggers) του Ocean Sentinel χρησιμοποιούν ένα σύστημα Argos, ένα GPS και έναν μίνι εντοπιστή ραντάρ. Όταν ένα άλμπατρος προσεγγίζει ένα σκάφος, η συσκευή εντοπίζει το σήμα ραντάρ που εκπέμπεται και υποδεικνύει απευθείας τη θέση του στους επιστήμονες. Εάν αυτή δεν αντιστοιχεί στη θέση ενός σκάφους που ταυτοποιείται, σε εθνικά ύδατα το σκάφος μπορεί να εμπλέκεται σε παράνομη δραστηριότητα. Η τεχνολογία αυτή είναι ήδη σε φάση δοκιμών σε Νέα Ζηλανδία και Χαβάη και θα μπορούσε να προσαρμοστεί και για χρήση με άλλα θαλάσσια πλάσματα- όπως καρχαρίες και θαλάσσιες χελώνες.

Να που η φύση μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο με ευφάνταστο τρόπο. 

Άλμπατρος
Παράνομη αλιεία
Πηγή: 
naftemporiki.gr