22/04/2015
Επιμέλεια άρθρου: Κατερίνα Παπαϊωάννου-Κτηνιάτρος
Η αλλεργία έχει διάφορα πρόσωπα, διάφορα ονόματα, εξαρτάται από το σημείο του σώματος στο οποίο εντοπίζεται και από το είδος του αλλεργιογόνου το οποίο ευθύνεται. Η αλλεργία μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΖΩΑ. Αλλεργία ονομάζουμε την κατάσταση εκείνη κατά την οποία παρατηρείται υπερευαισθησία του οργανισμού σε ένα αντιγόνο και στην συνέχεια την απελευθέρωση παραγόντων φλεγμονής. Αλλεργία είναι μια αντίδραση κατά την οποία ένα ζώο αντιδρά με υπερβολικό τρόπο σε διάφορες ουσίας του περιβάλλοντος, που σε κανονικές συνθήκες δεν προκαλούν κανένα απολύτως πρόβλημα.
Οι ουσίες που προκαλούν αλλεργίες ονομάζονται αλλεργιογόνα και περιλαμβάνουν:
1.- Γύρη, μύκητες, τρίχες ζώων, σκόνη του σπιτιού, (αποτέλεσμα της αλλεργικής αντίδρασης σε αυτά τα περιβαλλοντικά αντιγόνα, είναι η ατοπική δερματίτιδα. Σε κάποια ζώα, η νόσος είναι εποχική, ενώ στα περισσότερα εμφανίζεται όλο το χρόνο. Τα συμπτώματα είναι κνησμός που εντοπίζεται κυρίως στο πρόσωπο, τα αφτιά, τα άκρα, την περινεϊκή χώρα και την κοιλιά. Αρχικά παρατηρείται τρώση του τριχώματος εξ αιτίας του σάλιου του ζώου). Εδώ μιλάμε για αλλεργία ατοπικής δερματίτιδας.
2.- Ψύλλοι, (η υπερευαισθησία στο σάλιο των ψύλλων είναι η πιο ισχυρή αλλεργική δερματοπάθεια των μικρών ζώων. Τα συμπτώματα είναι έντονος συνεχής κνησμός, ερεθισμός του δέρματος, βλατίδες και αλωπεκία, κυρίως στη ράχη, στη βουβωνική χώρα και τους μηρούς. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται από την ύπαρξη ψύλλων στο τρίχωμα των ζώων, από τα τρόφιμα που καταναλώνει το ζώο και πολλά άλλα). Η συγκεκριμένη αλλεργία καλείται παρασιτική αλλεργία.
3.- Φυτά, φαρμακευτικές ουσίες (όταν εφαρμόζονται τοπικά ή έρθουν σε επαφή με το ζώο μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση, με ερυθρότητα, κνησμό, βλατίδες. Συνήθως, ο ερεθισμός εντοπίζεται σε περιοχές όπου το τρίχωμα είναι κοντό και το δέρμα ορατό, όπως το όσχεο, η κοιλιακή χώρα ή τα μεσοδακτύλια διαστήματα). Εδώ έχουμε αλλεργία εξ επαφής και φαρμακευτική αλλεργία.
4.- Τροφές, (σε αυτήν την περίπτωση η αλλεργική αντίδραση προκαλείται από κάποια ζωική πρωτεΐνη της τροφής, η οποία σε ένα σκύλο μη αλλεργικό δεν προκαλεί πρόβλημα. Οι πρωτεΐνες της τροφής διαχωρίζονται ανάλογα με την προέλευσή τους. Έτσι λέμε ότι ένας σκύλος είναι αλλεργικός πχ σε βοδινό κρέας, αρνί, κοτόπουλο, ψάρι κλπ. Επειδή το πρόβλημα των τροφικών αλλεργιών γίνεται περισσότερο οξύ τα τελευταία χρόνια, πολλές εταιρείες παραγωγής ζωικών τροφών δημιούργησαν ειδικά αντιαλλεργικά σιτηρέσια). Είναι η γνωστή τροφική αλλεργία
5.- Ρινίτιδα – Επιπεφυκίτιδα , (κατά κύριο λόγο εποχικές στην εμφάνιση με αίτιο τα αλλεργιογόνα αντιγόνα. Στις περιπτώσεις αυτές παρατηρούνται έντονη ερυθρότητα και κνησμός στα μάτια, έντονη δακρύρροια που πολλές φορές γίνεται πυώδης κι ερεθιστική, ελαφρά υδαρές έκκριμα από τη μύτη, με συχνά φτερνίσματα ή ελαφρές ρινορραγίες). Εποχιακές αλλεργίες
Υπάρχουν ζώα που έχουν αυξημένα IgE αντισώματα σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα και συνεπώς προκαλούν βιοχημικές αλλαγές στο σώμα, που παράγει ενδείξεις αλλεργίας. Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι οι εποχές, που εξ αιτίας της αυξημένης θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία του περιβάλλοντος, της ανθοφορίας φυτών και δέντρων, της αύξησης του πληθυσμού των παρασίτων και των εντόμων ευνοούν την εμφάνιση αλλεργικών φαινομένων. Σε αντίθεση, αν το ζώο έχει πρόβλημα με εσωτερικές ουσίες, όπως σκόνη του σπιτιού, ακάρεα, τροφές που συνδέονται με αλλεργίες, τότε σίγουρα έχει περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάζει αλλεργίες όλες τις εποχές του χρόνου.
Αν και οι αιτίες των αλλεργιών τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα είναι ίδιες, τα κλινικά συμπτώματα που εμφανίζονται μπορεί να διαφέρουν. Στον άνθρωπο κύρια ένδειξη αλλεργίας είναι τα ρινικά και τα αναπνευστικά συμπτώματα. Στα ζώα, ωστόσο, είναι πολύ πιο κοινό να εμφανιστούν σημάδια ερεθισμού του δέρματος με έντονο κνησμό. Οι γάτες εμφανίζουν πιο συχνά συμπτώματα της αναπνευστικής δυσχέρειας από ότι τα σκυλιά. Τα βασικά συμπτώματα αλλεργικών αντιδράσεων των ζώων αρχίζουν με ξύσιμο, γλείφουν τα πόδια τους, δαγκώνονται και τρίβουν το πρόσωπο με μανία.
Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ ΣΕ ΖΩΑ στηρίζεται αρχικά στον αποκλεισμό ασθενειών με ανάλογα συμπτώματα. Στη συνέχεια ένα μικρό δείγμα αίματος βοηθά για μια διαγνωστική αξιολόγηση. Τέλος, μετά από μια διεξοδική κλινική εξέταση, ο κτηνίατρος, είναι ο μόνος που θα αποφασίσει, εάν ενδείκνυνται ή όχι οι δοκιμές αλλεργίας για το κατοικίδιο σας.
Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ ΣΕ ΖΩΑ στηρίζεται στον εντοπισμό της αιτίας και στην απομάκρυνση της, γεγονός ούτε απλό, ούτε εύκολο. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη διαχείριση των αλλεργικών συμπτωμάτων του σκυλιού σας είναι να του κάνετε συχνά λουτρά με κρύο νερό, όπου χρησιμοποιείτε ειδικά σαμπουάν, που περιέχουν ευκάλυπτο και αλόη και τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην ανακούφιση του κνησμού του ταλαιπωρεί το ζώο σας. Επίσης πρέπει να χορηγείτε στο πάσχον ζώο δίαιτες που είναι πλούσιες σε βιταμίνες, ανόργανα άλατα και λιπαρά οξέα και με κάθε τρόπο να ενισχύετε το δέρμα του ζώου σας και να το διατηρείτε υγιές. Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να βοηθήσουν με το να ανακουφίζουν τα συμπτώματα των αλλεργιών. Αυτά περιλαμβάνουν αντιισταμινικά και στεροειδή. Εάν το σκυλί σας αναπτύξει μια λοίμωξη, τα αντιβιοτικά είναι αναγκαία και πρέπει να χορηγηθούν. Να μην ξεχνάτε και να έχετε υπ” όψη σας πάντα, ότι η συνεχής χρήση αυτών των φαρμάκων μπορεί να επιφέρει σοβαρές παρενέργειες. Έτσι, είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο για την κατάλληλη δοσολογία πριν από κάθε πρωτοβουλία σας για τη χορήγηση τέτοιων φαρμάκων.
Το "ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ" ιδρύθηκε το 1982 με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών για τα κατοικίδια ζώα. Διαθέτει δύο σύγχρονα ιατρεία, ένα στο κέντρο της Αθήνας και ένα στην Αργυρούπολη, και ένα άριστα εξοπλισμένο νοσοκομείο για να αντιμετωπιστούν όλα τα είδη των προβλημάτων υγείας των ζώων. Ακόμη, στις καταπράσινες εγκαταστάσεις 16 στρεμμάτων του «ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ» ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ στο Μαρκόπουλο Μεσογείων λειτουργεί ένα οργανωμένο ξενοδοχείο μικρών ζώων όπου μπορείτε να εμπιστευθείτε άφοβα τη φύλαξη του κυνηγόσκυλου σας. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια