Αλίευση ψαριού ηλικίας 84 ετών!

Αλίευση ψαριού ηλικίας 84 ετών!

Ένα ψάρι 84 ετών αλιεύθηκε από τον ψαρά Τόνι Λιτλ στα ανοιχτά της πόλης Ώλμπανι της νοτιοδυτικής Αυστραλίας. Το θηλυκό κοκκινόψαρο του είδους Centroberyx gerrardi πιάστηκε το Νοέμβριο του περασμένου έτους ως μέρος ενός προγράμματος αξιολόγησης της αλιείας της νότιας ακτής της Αυστραλίας, υπό την αιγίδα κυβερνητικών οργανισμών και του Πανεπιστημίου Μέρντοκ.

«Το 2013 χρονολογήσαμε περίπου 18.000 ψάρια σε ένα ειδικό εργαστήριο, με σκοπό την αξιολόγηση της υγείας των αποθεμάτων ψαριών της δυτικής Αυστραλίας», δήλωσε ο Τζέφρι Νόρρις, ερευνητής του κυβερνητικού Τμήματος Αλιείας. Το εργαστήριο έλαβε δείγματα ψαριών από όλη την νότια ακτή, φιλέτα ή σκελετούς μετά την επεξεργασία τους, και χρησιμοποίησε τους ωτόλιθους, δηλαδή τα οστά των αυτιών, για τον προσδιορισμό της ηλικίας των ψαριών και την εκτίμηση της ηλικιακής κατανομής στους πληθυσμούς τους.

Οι ωτόλιθοι εμφανίζουν ετήσιους δακτυλίους ανάπτυξης κατά ένα παρόμοιο τρόπο με τους κορμούς των δέντρων. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του εργαστηρίου Πίτερ Κόουλσον, οι ερευνητές ανέμεναν να ανακαλύψουν ψάρια μεγάλης ηλικίας αλλά ενθουσιάστηκαν όταν ανακάλυψαν ότι το κοκκινόψαρο ήταν 84 ετών. Η ανακάλυψη τέτοιων μεγάλων σε ηλικία ψαριών υποδεικνύει υγιή αποθέματα, καθώς τα ψάρια έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν ζωές πλήρους διάρκειας. «Τα κοκκινόψαρα των ορμών είναι μακρόβια με ωοτοκία κάθε έτος», δήλωσε ο Νόρρις.

«Ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα επιτυχημένα καθώς βασίζονται σε μία καλή χρονιά κάθε μερικά έτη, επομένως όσο πιο μεγάλα είναι τόσο πιο υψηλή είναι η πιθανότητα να έχουν επιτυχημένη γονιμοποίηση», πρόσθεσε. Εξάλλου ο προσδιορισμός της ηλικιακής κατανομής είναι σημαντικός για την εξασφάλιση ότι οι κανονισμοί αλιείας είναι αρκετά αυστηροί ώστε να διατηρούν υγιή αποθέματα και να προλαμβάνουν την υπεραλίευση.

Κοκκινόψαρο
Αλίευση
Πηγή: 
Ναυτεμπορική