Αιτίες ατυχημάτων στο κυνήγι

Αιτίες ατυχημάτων στο κυνήγι

Τα όπλα είναι εργαλεία που έχουν κατασκευαστεί για να σκοτώνουν. Εκτός από τα πολύ ψιλά σκάγια, όλα τα άλλα πυρομαχικά είναι ικανά να διατρήσουν το ανθρώπινο δέρμα και να προκαλέσουν τραυματισμό, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρό, ανάλογα με την απόσταση βολής.

Βέβαια, σε περιπτώσεις τραυματισμού ανθρώπων από μονόβολο ή βόλια τα τραύματα θα είναι πολύ σοβαρά ή και θανατηφόρα. Ευτυχώς, όμως, στο κυνήγι τα ατυχήματα δεν είναι τόσα πολλά σε σύγκριση με άλλες δραστηριότητες αναψυχής. Τα ατυχήματα που συμβαίνουν στους χώρους εργασίας ή το σπίτι είναι πολύ περισσότερα από αυτά που συμβαίνουν στο κυνήγι.

Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, το ποσοστό των θανάτων από κυνηγετικά ατυχήματα είναι πολύ χαμηλό, σχεδόν αμελητέο, σε σχέση με θανάτους από άλλα ατυχήματα. Το κυνήγι είναι πιο ασφαλής δραστηριότητα από πολλές άλλες. Επειδή όμως όλοι ασχολούμαστε με το κυνήγι για λόγους αναψυχής, πρέπει να φροντίζουμε διαρκώς, ώστε τα ατυχήματα αυτά να εξαλειφθούν ή να περιοριστούν στο ελάχιστο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο κυνήγι του αγριόχοιρου, διότι διεξάγεται σε ορεινές δασώδεις περιοχές και τα πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται είναι πολύ ισχυρά.

Οι κύριες αιτίες ατυχημάτων

• Παραβίαση των κανόνων ασφαλούς μεταφοράς και φύλαξης (π.χ. μεταφορά γεμάτων όπλων μέσα σε οχήματα)

• Λανθασμένη κρίση του κυνηγού (π.χ. λανθασμένη αναγνώριση του στόχου ή του περιβάλλοντός του).

• Αδεξιότητα ή απειρία του κυνηγού (π.χ. πτώση, σε συνδυασμό με ανασφαλές κράτημα του όπλου κ.α.)

Ατυχήματα
Κυνήγι
ΣΤ ΚΟΜΑΘ
Πηγή: 
ΚΟΜΑΘ