Αεροδρόμιο μεταναστευτικών πουλιών στην Κίνα

Αεροδρόμιο μεταναστευτικών πουλιών στην Κίνα

Οι Κινέζοι θέλουν να κατασκευάσουν ένα... αεροδρόμιο για τα αποδημητικά πουλιά που κάνουν χρήση της εναέριας διαδρομής Ανατολικής Ασίας και Αυστραλο-Ασίας. 

Υπολογίζεται ότι πενήντα εκατομμύρια αποδημητικά πουλιά κάνουν κάθε χρόνο χρήση της διαδρομής αυτής, διασχίζοντας, όπως αναφέρει το Green Agenda, 22 χώρες συνολικά. Πάνω σε αυτή τη ζωτική οδό μετανάστευσης για τα πουλιά πρόκειται να κατασκευαστεί το «φτερωτό αεροδρόμιο», σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της Κίνας, την Τιανζίν. Σχεδιαστές και αρχιτέκτονες τοπίου από την Αυστραλία, την Κίνα, και την Αγγλία κέρδισαν το διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB) και το σημαντικό Κέντρο Οικονομικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της κινεζικής πόλης (TEDA).

Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο θα είναι ένα σημαντικό καταφύγιο για τα απειλούμενα είδη αποδημητικών πτηνών και είναι πολύ πιθανό να το χρησιμοποιήσουν ως μια ενδιάμεση στάση, πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους. Κατά τη μετανάστευση τους τα πουλιά καλύπτουν τεράστιες αποστάσεις και μερικά είδη πετούν πάνω από 11.000 χιλιόμετρα. Θα περιλαμβάνει διαφορετικούς βιότοπους, μια λίμνη, ένα νησί με ρηχά νερά, καλαμιώνες και λασπώδεις οικότοπους. Επιπλέον, θάμνους, μια δασική έκταση αλλά και ένα μεγάλο εκπαιδευτικό κέντρο για επισκεπτών και τουρίστες λάτρεις του birdwatching. Η κατασκευή του θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος του 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018. 

Τιανζίν
Κίνα
Αεροδρόμιο Πτηνών
Πηγή: 
Green Agenda