7 διατροφικά λάθη

Tα γνωρίζουμε μα επιμένουμε να τα επαναλαμβάνουμε με τη δικαιολογία πως του δίνουμε χαρά. Κι ας γνωρίζουμε καλά πως κάποια από αυτά μπορεί να θέσουν τη ζωή του σε κίνδυνο…

Σταματήστε να του δίνετε αποφάγια!
Οι δικές σας διατροφικές συνήθειες δεν ταιριάζουν στους σκύλους. Δίνοντάς του μαγειρεμένα λίπη τον εκθέτετε σε καρδιοαγγειακά προβλήματα και παχυσαρκία. Αποφύγετε να του δώσετε περισσότερους από έναν τύπους μεζέ, ημερησίως. Οι θερμίδες που παίρνει από τις διατροφικές παρασπονδίες σας θα πρέπει να αφαιρούνται από τα καθημερινά γεύματα του φίλου σας. Για αυτό δεν πρέπει να υπερβάλλετε. Αποφύγετε μεζέδες πλούσιους σε λίπος και ζάχαρη. Προτιμήστε ένα μικρό κομμάτι τυρί, εκτός γευμάτων.

Κόκαλα μόνο δερμάτινα ή πλαστικά, όχι πραγματικά!
Η λίστα των σκύλων που πέθαναν ή κινδύνεψαν σοβαρά επειδή δεν μπόρεσαν να αφομοιώσουν κόκαλα είναι ατέλειωτη. Αν δεν το έχει συνηθίσει, αποφύγετέ το εντελώς. Για το καθάρισμα των δοντιών και την καταπολέμηση του στρες και της βαρεμάρας δώστε του δερμάτινα κόκαλα. Μην ξεχάσετε να τα αποσύρετε όταν μικρύνουν πολύ – αναλογικά με το στόμα του. 

Αποφύγετε το ψωμί και τις πατάτες
Περιέχουν μεγάλες ποσότητες αμύλου, το οποίο οι σκύλοι δε διαχειρίζονται καθόλου καλά: τους φέρνει διάρροια. Αν είστε υπέρ της παραδοσιακής διατροφής (και επιμένετε να μαγειρεύετε) σουρώστε καλά το ρύζι μετά το βράσιμο για να ελαχιστοποιήσετε το άμυλο. Η ιδανική συνταγή είναι: 30% κρέας, 35% ρύζι (καλά βρασμένο και σουρωμένο) ή δημητριακά, 25% λαχανικά (όχι ντομάτα, κρεμμύδι, μελιτζάνα), 10% φυτικά λίπη καθώς και βιταμινούχα συμπληρώματα.

Καταργήστε τα προϊόντα διατροφής χαμηλής ποιότητας
Μελετήστε καλά τις ετικέτες πριν αγοράσετε κροκέτες ή κονσέρβες. Αν το προϊόν περιέχει λιγότερες πρωτεΐνες από 14% και περισσότερα λιπαρά από 10%, σημαίνει πως είναι κακής ποιότητας. Σας φαίνεται οικονομικότερο, πιθανότατα, αλλά αν ο φίλος σας αρρωστήσει, για διατροφικούς λόγους, θα σας κοστίσει πολύ πιο ακριβά!

Μην ποικίλετε τα γεύματα
Ο σκύλος έχει μικρό απόθεμα ενζύμων επειδή, στη φύση, τρώει σχεδόν πάντα τα ίδια πράγματα. Αν εναλλάσσετε τύπους γευμάτων κινδυνεύετε να τον κάνετε απαιτητικό αλλά και να τον εκθέσετε σε συνεχείς «μεταβατικούς» μπελάδες όπως κολίτιδα και διάρροια. Και μην ξεχνάτε να του παρέχετε πάντα άφθονο φρέσκο νερό!

Αν το ζώο έχει στειρωθεί, δίαιτα!
Για να μην πάρει βάρος χρειάζεται να μειώσετε τις – προ στείρωσης - θερμίδες και ποσότητες κατά το 1/3.

Μην τον ταΐζετε πριν τη βόλτα, το παιχνίδι ή την έντονη άσκηση
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνετε αν το ζώο ζυγίζει περισσότερα από 10 κιλά, γιατί κινδυνεύει από συστροφή στομάχου. Δώστε του, καλύτερα, να φάει το βράδυ, λίγο πριν πάει για ύπνο.

Πείτε ΟΧΙ  στις ριζικές διατροφικές αλλαγές
Όταν η διατροφή που του προσφέρετε του ταιριάζει - διατηρώντας τον σε καλή φυσική κατάσταση, με λαμπερό τρίχωμα (και με τις ημερήσιες αφοδεύσεις να ισοδυναμούν αριθμητικά με τα γεύματα) - μην την αλλάζετε! Αν πάλι ο κτηνίατρος, σας υπέδειξε μια ειδική διατροφή για λόγους υγείας (αλλεργίες, καρδιακά ή ορθοπεδικά προβλήματα, νεφρική ή υπατική ανεπάρκεια κλπ.) μην τη σταματάτε απότομα, πριν τον ενημερώσετε. Ακόμα κι αν το ζώο σας δείχνει να πηγαίνει καλύτερα μία απότομη διακοπή του προγράμματος ίσως επιδεινώσει το πρόβλημά του.

Πηγή: 
ΓΑΒ