"Θερίζει" η ευλογιά τα αιγοπρόβατα στις Φέρρες

Σε 14.000 ανέρχονται τα γιδοπρόβατα που θανατώθηκαν τον τελευταίο μήνα στις Φέρρες από ευλογιά, ενώ λόγω καταρροϊκού πυρετού καθημερινά πεθαίνουν πάνω από 70 ζώα”, τόνισε μιλώντας ο δημοτικός σύμβουλος Τοπείρου και πρόεδρος των προβατοτρόφων της Ξάνθης, Σάκης Λουκμακιάς, προσθέτοντας, ότι τον τελευταίο χρόνο συνολικά αποτεφρώθηκαν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 70.000 ζώα (40.000 πρόβατα από ευλογιά και 30.000 λόγω καταρροϊκού).

«Στις Φέρρες οι κτηνοτρόφοι πλέον διακωμωδούν την τραγωδία που ζουν, λέγοντας ότι θα στήσουν ένα άγαλμα προβάτου στην κεντρική πλατεία», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι οι κτηνοτρόφοι στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης βρίσκονται σε απόγνωση, αφού «ενώ είχε παρατηρηθεί ύφεση, ξαφνικά το τελευταίο διάστημα καταρροϊκός και ευλογιά βρίσκονται σε έξαρση». Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις περιουσίες των κτηνοτρόφων, ο κ. Λουκμακιάς χαρακτήρισε ημίμετρα τις κινήσεις που γίνονται από πλευράς πολιτείας, τονίζοντας δε πως «αν περιμένουμε από τον καιρό να δώσει λύση, τότε μάλλον θα θρηνήσουμε πολλά περισσότερα θύματα και περιουσίες». Σύμφωνα με τον κ. Λουκμακιά, θα έπρεπε να έχει στηθεί μια οργανωμένη επιχείρηση σε κάθε Περιφέρεια της χώρας και συντονισμένα να πετούν αεροπλάνα σε όλη τη χώρα και να ψεκάζουν, έτσι ώστε να εξαφανιστούν τα κουνούπια. Μεταξύ άλλων ο ίδιος τόνισε ότι οι κτηνοτρόφοι στην ΑΜ-Θ μπορεί να πληρώθηκαν τις αποζημιώσεις για την περσινή απώλεια του ζωικού τους κεφαλαίου, ήτοι 140 ευρώ/πρόβατο, αλλά αναρωτήθηκε «τώρα που είναι σε έξαρση και πάλι οι ασθένειες, αν προσβληθούν τα κοπάδια τι θα απογίνουν οι κτηνοτρόφοι; Θα αποζημιωθούν του χρόνου»;

Υπενθυμίζεται ότι στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη οι κτηνοτρόφοι διαθέτουν ζωικό κεφάλαιο 1.300 γιδοπροβάτων, ενώ μόνο στην Θράκη (Έβρο -Ροδόπη και Ξάνθη), ο αριθμός τους υπερέβαινε τις 800.000, σύμφωνα με τον κ. Λουκμακιά. Οι απώλειες και οι εστίες βάσει στοιχείων του ΥΠΑΑΤ Σε χιλιάδες ανέρχονται τα γιδοπρόβατα που θανατώθηκαν λόγω ευλογιάς, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία από τη Διεύθυνση Υγείας Ζώων (τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όπως υπογραμμίζει το ΥΠΑΑΤ, η χώρα μας ήταν ελεύθερη ευλογιάς του προβάτου από το 2007, οπότε και είχε παρουσιαστεί στο Μανταμάδο της Λέσβου και επανήλθε το 2013 στον Έβρο, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία (χώρα όπου το νόσημα ενδημεί). Βάσει των επίσημων στοιχείων από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι και τον Απρίλιο του 2014, οι συνολικά επιβεβαιωμένες εστίες ανέρχονταν σε 91, με τον αριθμό των ευαίσθητων προβάτων να φθάνει σε 20.510 και των αιγών 1.294. Ειδικότερα, στο αναφερόμενο διάστημα στον Β. Έβρο επιβεβαιώθηκαν 30 εστίες, με 3.907 συνολικά ευαίσθητα πρόβατα και 325 αίγες και ακολούθησαν, Ν. Έβρος 14 εστίες, 3.955 πρόβατα και 136 αίγες, Θεσσαλονίκη, 13 εστίες, 2.514 πρόβατα και 125 αίγες, Ξάνθη, 17 εστίες, 5.998 πρόβατα και 327 αίγες, Λέσβος δύο εστίες, 329 πρόβατα, Ροδόπη 11 εστίες, 2911 πρόβατα και 186 αίγες και Πιερία τέσσερις εστίες, 896 πρόβατα και 195 αίγες.

Και ενώ η ευλογιά φαινόταν ότι είχε “καταλαγιάσει”, στα μέσα Ιουνίου 2014 εμφανίστηκε πάλι νέα εστία του νοσήματος στην περιοχή του Νότιου Έβρου σε περιοχή εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης των προηγούμενων εστιών, πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία (περίπου 1,5 χλμ) “σχεδόν πέντε μήνες μετά την εκκαθάριση της τελευταίας εστίας”, όπως αναφέρεται στα επίσημα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ. Έκτοτε, παρά τις προσπάθειες των τοπικών κτηνιατρικών αρχών, από τα μέσα Ιουνίου, μέχρι και τις 12 Σεπτεμβρίου, εκδηλώθηκε ένας σημαντικός αριθμός εστιών του νοσήματος μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακά επιβεβαιωμένες εστίες στο Νότιο Έβρο ανέρχονται σε 74 και ο αριθμός για αυτές που εκκρεμεί εργαστηριακή επιβεβαίωση (κλινική διάγνωση-μέτρα ελέγχου λόγω κλινικής υποψίας ή και υπό διερεύνηση), φθάνει σε 24 τουλάχιστον. Στο πλαίσιο αυτό, τα συνολικά θανατωθέντα ζώα στις εργαστηριακά επιβεβαιωμένες εστίες (2ος κύκλος επιζωοτίας Ιούνιος-12 Σεπτέμβριος 2014), είναι 11.715 πρόβατα και 864 αίγες.

Το ΥΠΑΑΤ εκτιμά ότι η επανεμφάνιση του νοσήματος τον Ιούνιο, μετά από μήνες απουσίας, στην περιοχή του Νότιου Έβρου, είναι αποτέλεσμα εκ νέου εισβολής του νοσήματος από την Τουρκία (Ανατ. Θράκη) όπου το νόσημα ενδημεί, “ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα τελούν υπό διερεύνηση”. Το νόσημα αντιμετωπίζεται με καθολική θανάτωση των αιγοπροβάτων των μολυσμένων εκτροφών, απολυμάνσεις και καταστροφή (συνήθως με υγειονομική ταφή) των πτωμάτων των θανατωθέντων ζώων, ώστε να αποτραπεί η διασπορά του νοσήματος. Από το υπουργείο τονίζεται δε, ότι έχουν ληφθεί μέτρα για ολόκληρη την περιοχή του Νοτίου Έβρου που αφορούν απαγορεύσεις στη διακίνηση ζώντων ζώων και ζωικών προϊόντων που θα μπορούσαν να διασπείρουν το νόσημα προς την υπόλοιπη χώρα.

Περιοχή: 
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Πηγή: 
Έθνος, ΑΠΕ-ΜΠΕ